Uskrsna košarica – Kupovne navike: Trajna promjena prehrambenih navika

Sve su češće rasprave o tome jesu li krize u posljednje dvije godine trajno promijenile prehrambene navike. Odgovor je, naizgled, jednostavan: jesu. Svaki šesti obrok koji smo jeli izvan kuće prebačen je u objed u vlastitom domu, a čak su i Instant Eatersi počeli više kuhati. Iako smo fizički okruženi članovima obitelji, sve više jedemo sami, provodeći sve više vremena surfajući i radeći.

GfK godinama prati razvoj uskrsne košarice te utjecaj blagdana na naše kupovne i prehrambene navike. Uskrs nas je 2020. godine zatekao u ozračju pandemije i potresa te je naša blagdanska košarica izgledala potpuno drukčije u odnosu na sve prijašnje Uskršnje blagdane. Ipak, Uskrs u 2021. u obrascima kupovine opet nalikuje pretpandemijskim blagdanima.

PROMJENE KUPOVNIH MISIJA
Nema razumijevanja kategorije bez razumijevanja motiva shoppera i njegovih kupovnih misija. Sve FMCG kupovine u Hrvatskoj (za potrebe kućanstva) mogu se podijeliti u 15 kupovnih misija. Te misije predstavljaju ideju s kojom shopper ide u kupovinu, one demistificiraju njegov kupovni put, služe kao mapa (metaforički i doslovno) retailerima i kao navigacijsko sredstvo aktivacije shoppera proizvođačima. U vremenima prije disruptivne 2020. blagdani su obično utjecali na povećanje “Big basket” i “Sweet Tooth” misije. No pandemija je radikalno promijenila naše kupovno ponašanje. A trenutak te promjene preklapao se s uskrsnim razdobljem zbog čega je bilo teško jasno razlučiti efekte Uskrsa od pandemijskih efekata. Uskrs 2021. ponovno nalikuje Uskrsu 2019. ili 2018. Iako su Top Up modern Trade i XL Big Basket Low Promo dvije vrijednosno najveće misije tijekom 2021., kao i u vrijeme Uskrsa, misije koje rastu u vrijeme Uskrsa su Sweet Tooth, XL Big Basket High Promo i L Big Basket High Promo.

Kakva je zapravo XL Big Basket High Promo misija? U njoj kupujemo 30+ artikala, a dvije od tri kune su potrošene na akciji. Sklonije su joj obitelji s djecom, kupci iz Zagreba, kupci srednje i niže kupovne moći. Šansa da ćemo u njoj zateći Vindijin proizvod iznosi 47%, a najfrekventniji CPG proizvod u njoj je Coca-Cola od 2 litre.

PROMJENA PREHRAMBENIH NAVIKA
Od pet tipova shoppera segmentiranih po prehrambenim navikama, Masterchefovi i Old Schoolersi povećali su udjele u blagajnama trgovaca tijekom uskrsnog razdoblja 2021. Sve su češće rasprave o tome jesu li krize u posljednje dvije godine trajno promijenile prehrambene navike. Odgovor je, naizgled, jednostavan: jesu. Svaki šesti obrok koji smo jeli izvan kuće prebačen je u objed u vlastitom domu, a čak su i Instant Eatersi počeli više kuhati. Iako smo fizički okruženi članovima obitelji, sve više jedemo sami, provodeći sve više vremena surfajući i radeći.

POBJEDNICI USKRSA 2021.
O tome kako će trgovci prilagoditi ponudu i taktike Uskrsu koji je pred nama možemo nagađati. Konzum i Interspar najbolje su odradili Uskrs 2019. Plodine su imale najbolji Uskrs 2020. Konzum, Lidl i Kaufland najbolje su prošli kroz Uskrs 2021. Ova tri trgovca drže 45% FMCG udjela u vrijeme Uskrsa, a svaka treća uskrsna kupovina obavljena je u jednom od ova tri trgovačka lanca. Zanimljivo je da, unatoč snažnom udjelu trgovačke marke kod ova tri trgovca, u vrijeme Uskrsa pada udio trgovačke marke u našim košaricama, a raste udio globalnih brendova. Najveću vrijednost košarice u tom periodu ima Kaufland, a slijedi ga Eurospin. Najveću lojalnost u vrijeme Uskrsa ostvaruju Konzum i Tommy.

DESTINACIJSKE KATEGORIJE
Koje su to kategorije koje su destinacijske u vrijeme Uskrsa? Dvadeset kategorija s najvećim rastom vrijednosti u uskrsnim mjesecima su delikatesna riba, čokolada za kuhanje, konzervirano voće, šunka, gotovi kolači, sredstva za čišćenje stakla, slatko vrhnje, instant puding, majoneza, dodaci za pripremu kolača, gotovi umaci, smrznuto voće, svježa riba, sušeno voće, pršut, senf, mliječna čokolada, smrznuto povrće, instant vitaminski napitci, praline.

U uskrsnoj misiji postoje snažni očekivani savezi koji pričaju priče. Jedna od takvih je i priča o čokoladi za kuhanje. Ukupno 446 tisuća shoppera kupilo je čokoladu za kuhanje u uskrsnom razdoblju 2021. Onoga trenutka kada se čokolada za kuhanje smjestila u našoj košarici, šansa da ćemo produžiti do nekih kategorija povećava se više od 3x u odnosu na misiju bez čokolade za kuhanje. Te kategorije koje čokolada za kuhanje veže na sebe su: biskviti za torte (x18), puding (x13), šlag (x10), proizvodi za pripremu slastica (x10), margarin (x8), bijeli šećer (x7), konzervirano voće (x7), smrznuto voće (x6), maslac (x5), kvasac (x5), brašno (x5), bijela čokolada (x5), džem (x4), sušeno voće (x4), griz (x4), žestoka pića (x4) itd.

Prethodni članakNatječaj dm-a {ZAJEDNO} za zelene ideje
Sljedeći članakStudenac otvorio treći krug prijava za dodjelu donacija neprofitnim organizacijama