IMG_4652U gradnju filtra za pročišćavanje otpadnih plinova i remont peći za proizvodnju obojenog stakla tvornica iz Huma na Sutli uložila je impresivna sredstva.

Svečanim puštanjem u rad remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla i filtra za pročišćavanje otpadnih plinova u Vetropack Straži obilježen je kraj investicijskog ciklusa vrijednog više od 215 milijuna kuna.

Jedini proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj ovime je dodatno modernizirao proizvodne procese, ostajući ukorak s najboljim svjetskim proizvodnim praksama.

“Otkako smo prije gotovo 20 godina postali dio švicarske Vetropack grupe u različite projekte vezane uz modernizaciju proizvodne tehnologije, infrastrukturu i organizaciju uloženo je više od 1,2 milijarde kuna. Projekt čiji završetak danas obilježavamo, gradnja postrojenja filtra za pročišćavanje dimnih plinova, najveći je ekološki projekt u povijesti Vetropack Straže”, rekao je predsjednik uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak.

Unatoč teškim gospodarskim prilikama, Vetropack Straža nastavlja ulagati u proizvodnju ostajući gospodarski pokretač cijele sjeverozapadne regije. Prošlu godinu kompanija je obilježila prodajom rekordnih 1,01 milijarde boca, i rastom prodaje od gotovo 10 posto. Kontinuiranim usmjerenjem na izvoz, koji čini čak 77 posto plasmana, Vetropack Straža dokazuje da proizvodnja u Hrvatskoj može – i jest – konkurentna na europskom tržištu. Velika ulaganja u unaprjeđenje proizvodnje i podizanje ekoloških standarda koja su danas svečano obilježena financirana su vlastitim sredstvima.

“Vetropackova strategija bavljenja staklom jest strategija širenja i čuvanja. Cilj nam je zadržati vodeću poziciju na domaćem tržištu – uz jako regionalno učvršćivanje. Izuzetno nam je drago što okretanjem potrošača ekološki prihvatljivijoj ambalaži staklo ponovno dolazi u fokus. Remontom peći za proizvodnju obojenog stakla  postigli smo bolju energetsku učinkovitost i radne uvjete te još više poboljšali kvalitetu staklene ambalaže. U sklopu ovog projekta nabavljeni su novi proizvodni i kontrolni strojevi te je rekonstruirana proizvodna hala. Peć sada ima nešto veći nominalni kapacitet, što s dvije preostale staklarske peći čini godišnji kapacitet od 250 tisuća tona staklene ambalaže. Vjerujem da ćemo pomoću ovih ulaganja zadovoljiti visoke standarde kvalitete i zahtjeve naših kupaca”, rekao je Premužak.

Svečanom puštanju u rad remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla i filtra za pročišćavanje otpadnih plinova prisustvovali su mnogi uglednici iz političkog i javnog života – predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, župan krapinsko-zagorski Željko Kolar kao i mnogi drugi.