Neovisno istraživanje provedeno na uzorku od 8.000 potrošača u 11 europskih država pokazalo je da Europljani više brinu za zdravlje i sigurnost hrane, nego za probleme vezane uz okoliš i međunarodni terorizam

Neovisna istraživačka agencija InSites Consulting provela je istraživanje u veljači 2014. u 11 europskih država – Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Švicarskoj – o prehrambenoj ambalaži odnosno o aspektima vezanim uz sigurnost hrane, okoliš i okus, izvijestili su iz tvrtke Vetropack Straža.

U sklopu ankete koju je naručio FEVE (Europska federacija proizvođača staklene ambalaže) istraženi su stavovi 8.000 potrošača (starosti između 24 i 64 godine). U ukupnom uzorku 41% anketiranih su roditelji, 75% su žene a 25% muškarci, dok su dobiveni rezultati reprezentativni za svaku državu.

Jedna od ključnih bojazni potrošača odnosi se na ulogu ambalaže u sigurnosti hrane. Dvije trećine anketiranih (66%) ističe da ih brine rizik od prelaska kemikalija iz ambalaže u njen sadržaj (hranu/pića). Među anketiranim Hrvatima ta se brojka penje na visokih 83%. Uz to, čak devet od deset Hrvata vjeruje da te kemijske interakcije mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

Od svih ponuđenih materijala kojima je obuhvaćena metalna, kartonska, bag in box, plastična i staklena ambalaža – potrošače (njih 60%) najviše brinu plastične boce, tj. njihov utjecaj na sadržaj ili sastojke hrane/pića.

Prof. Dieter Schrenk, stručnjak za farmakologiju i toksikologiju njemačkog sveučilišta Kaiserslautern, komentira postojeće znanstveno istraživanje migracije kemikalija iz ambalažnih materijala: “Problem prijenosa spojeva nastalih u prehrambenoj ambalaži u hranu je veoma važan. U prošlosti su se plastični polimeri, metali i papir/karton pokazali kao značajan izvor neželjenih kemikalija u hrani. Do toga dolazi migracijom najčešće namjerno dodavanih ili uz postupak obrade vezanih sastojaka. Iako se rizik izloženosti zagađivanja hrane takvim sastojcima smatra niskim, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se ovaj problem znanstveno razjasnio.”

Briga za zdravlje igra ključnu ulogu u potrošačevom donošenju odluke i poticanju potražnje za namirnicama i pićima pakiranim u staklo. Čak 74% anketiranih smatra staklenu ambalažu najboljim odabirom za sigurnost hrane. Pogledamo li pojedinačne rezultate po državama, proizlazi da najviše povjerenja u staklenu ambalažu imaju Hrvati i Austrijanci, njih 81%.

“Očito je da potrošači brinu o mogućem zagađenju iz ambalaže. Oni danas provjeravaju kako su proizvodi uskladišteni i upakirani – a ne samo ono što piše na etiketi. Studije pokazuju da kemikalije iz ambalažnih materijala prelaze u namirnice – što je doista ozbiljan problem. Naročito su oprezni roditelji male djece: 77% roditelja u Evropi preferira staklo za čuvanje hrane za djecu, dok njih 61% izbjegava kupnju hrane za bebe u plastičnim bocama ili u drugim materijalima”, izjavila je Adeline Farrelly, glavna tajnica FEVE-a.

Najveći broj Europljana obuhvaćenih anketom (njih 87%) svojoj bi obitelji i prijateljima preporučio staklo kao ambalažu broj 1 za pakiranje hrane i pića. Jer, staklena ambalaža igra veliku ulogu u sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Ona najbolje čuva svježinu i arome namirnica i pića koji se u nju pakiraju. Staklo djeluje kao prirodna i nepropusna barijera. Potpuno je inertno što znači da tvari iz stakla ne prelaze u prehrambene proizvode koji se u njega pakiraju.

Staklo je jedini opće korišteni ambalažni materijal u SAD-u koji Američka administracija za hranu i lijekove smatra opće sigurnim. I činjenica da se upravo staklo koristi u laboratorijskim testiranjima govori sama za sebe. Nakon zabrane korištenja biosphenola u proizvodnji plastičnih bočica za bebe (2011.), Europska komisija preporučila je staklo kao sigurnu alternativu za ljudsko zdravlje.

Iako Europska komisija sve više postrožuje zakonske propise vezane uz kemikalije koje iz prehrambene ambalaže prelaze u namirnice i pića, nema mjesta bojazni za budućnost staklene ambalaže. Naprotiv, zbog svojih svojstava ona će zadovoljiti i sve buduće EU standarde koji se odnose na materijale koji dolaze u dodir s hranom.