U ovoj je kategoriji proizvoda u posljednjih godinu dana zabilježen rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Kategorija hrane za kućne ljubimce uključuje hranu za pse (mokru, suhu i grickalice) i hranu za mačke (mokru, suhu i grickalice). Ne uključuje hranu za ostale kućne ljubimce. Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2), kioske, drogerije te benzinske postaje. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju niti diskontere.

Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (prosinac 2016. – studeni 2017. vs. prosinac 2015. – studeni 2016.). Kategorija u posljednjih godinu dana bilježi rast količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Moderni formati pritom nose 59% prodaje kategorije, dok je 41% udjela pripalo tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom) i drogerijama.

Nositelj kategorije je mokra hrana za pse koja čini 34% količine kategorije, a potom su međusobno vrlo blizu mokra hrana za mačke s 26% i suha hrana za pse koja ima 25% udjela u prodanoj količini kategorije. Vodeća tri brenda su abecednim redom: Darling, Dog Menu i Pedigre. Kategorija nije odviše koncentrirana jer vodeća tri brenda drže sveukupno 14% količinskog udjela, a preostalih su 86% među sobom podijelili ostali brendovi koji nastupaju u kategoriji.