Gazirana voda bez okusa i negazirana voda bez okusa i dalje su neprikosnovene u ukupnoj prodaji kategorije, no iako varijante vode s okusom (gazirane i negazirane) količinski drže 7%, u vrijednosnom pogledu zauzimaju već značajnih 12% udjela.

Kategorija voda obuhvaća gaziranu i negaziranu vodu s okusom i bez okusa. Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera) kategorija vode u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske i vrijednosne prodaje u promatranom razdoblju od studenog 2017. do listopada 2018. godine.

U strukturi količinske prodaje ukupne kategorije, gazirana voda bez okusa nosi 56% udjela, a 37% pripada negaziranoj vodi bez okusa. Voda s okusom nosi 7% količinske prodaje kategorije, od čega 4% pripada negaziranoj vodi.

Zanimljivo je da negazirana voda s okusom nosi čak 8% vrijednosne prodaje kategorije vode (dvostruko veći vrijednosni udio u odnosu na količinski). U vrijednosnoj prodaji gazirana voda bez okusa ima 52% udjela, a negazirana voda bez okusa 36%.

Moderni formati trgovine ostvaruju 52% ukupne količinske prodaje voda, dok je tradicionalna trgovina zastupljena s 43% udjela. Kiosci i benzinske postaje sudjeluju s 4% u ukupnoj količinskoj prodaji kategorije. U posljednjih godinu dana, zaključno s listopadom 2018. godine, vodeća tri proizvođača zauzimaju 82,5% ukupne količinske prodaje kategorije, a oni su (abecednim redom): Jamnica, Naturalis i Radenska.