Američki maloprodajni div Walmart objavio je da će za 8,8 milijardi dolara prodati lanac supermarketa Asda britanskim milijarderima, braći Issa, i investicijskoj tvrtki TDR Capital, vraćajući ga time nakon više od 20 godina u britansko vlasništvo.

Walmart je kupio Asdu 1999. godine za 6,7 milijardi funti, a sada ga prodaje braći Mohsinu i Zuberu Issi, koji su prije gotovo dva desetljeća osnovali operatera benzinskih stanica EG Group.

Novi vlasnici žele potaknuti rast trećeg po veličini britanskog lanca supermarketa širenjem na manje trgovine iz susjedstva i time ga približiti poslovnom modelu konkurenata Tesca i Sainsburyja.

Walmart navodi da će zadržati udio u Asdi, ne precizirajući koliki, i mjesto u upravi a nastavit će i komercijalne odnose s britanskom tvrtkom.

“Nakon uspješnog razdoblja u Walmartu, radujemo se što ćemo Asdi pomoći u izgradnji diferenciranog poslovanja koje će i dalje briljantno služiti kupcima u zajednicama širom Velike Britanije”, izjavila su braća Issa.

Novi vlasnici uložit će u Asdu više od milijardu funti u sljedeće tri godine kako bi održali niske cijene i zaštitili svoje opskrbne lance.

Britanski visokokonkurentni sektor supermarketa zapao je ove godine u krizu zbog pandemije Covida 19 budući da su veći troškovi nadjačali povećanje prodaje potaknuto nastojanjima građana da nagomilaju zalihe u razdobljima dugotrajnijeg zatvaranja.

Prodaja je porasla i u Asdi, ali lanac i dalje zaostaje za tržišnim liderima Tescom, Sainsbury’som i manjim rivalom Morrisonsom.

Sva četiri velika lanca supermarketa sučeljavaju se posljednjih godina s jakom konkurencijom njemačkih diskontnih lanaca Aldi i Lidl, podsjeća Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!