Analize pokazuju kako će popularnost diskontera trajati dugo nakon krize te kako će Schwarz grupa preteći francuski Carrefour i britanski Tesco

Kako diskonteri preuzimaju primat diljem Europe, tvrtka koja stoji iza lanca supermarketa Lidl na dobrom je putu da postane najveći zapadnoeuropski maloprodajni lanac do 2018. godine.

“Ovo je dosad nezabilježena smjena na vrhu europske maloprodaje potaknuta gotovo nezaustavljivim rastom diskontnih formata”, rekao je David Gray, maloprodajni analitičar agencije Planet Retail.

On predviđa da će Schwarz grupa, koja je pod kontrolom njemačkog multimilijardera i vlasnika Lidla te Kaufland lanca hipermarketa, preskočiti francusku grupaciju Carrefour te britanski Tesco s ukupnom prodajom od 80 milijardi eura do 2018. godine.

Njihova trenutna prodaja iznosi oko 65 milijardi eura. Rast će, prema ovom analitičaru, poduprijeti ulazak Lidla i pratećih diskontera na lokacije u središtima gradova, ulistavanje većeg broja brendiranih proizvoda i još bogatijom ponudom svježe hrane.

Gray kaže kako ovi novi putevi rasta diskontera dovode do temeljnih promjena u načinima kako ljudi kupuju te kako će se njihov rast nastaviti i nakon ekonomske krize. “Ovakva kretanja nisu samo privremeni trend, nego se može očekivati da će potrajati”, izjavio je.

Takav pomak će pomoći Lidlovoj krovnoj tvrtki da raste po stopi od gotovo 5 posto na godišnjoj razini u idućih pet godina. Suparnička grupa, Aldi, prema tim će predviđanjima rasti za 3,5 posto godišnje. Nasuprot tome, predviđa se kako će rast klasičnih supermarketa u vlasništvu grupacija kao što su Carrefour, Tesco i Asda, iznositi manje od 2 posto godišnje. Kao rezultat takve situacije Aldi će preteći njemačku Metro grupu te postati četvrti najveći zapadno-europski trgovac mješovitom robom, odmah iza Tesca.

Dobra vijest za Tesco i Carrefour dolazi od rasta malih formata kao najbrže rastućeg sektora trgovine gdje se očekuje rast prodaje za 5,3 posto godišnje. Prognoze Planet Retaila predviđaju poteškoće za najveće trgovce mješovite robe u Velikoj Britaniji koji već sada osjećaju snažnu konkurenciju diskontera na čelu s Aldijem i Lidlom.

Trenutno dva njemačka trgovca kontroliraju više od 8 posto od 160 milijardi funti teškog britanskog tržišta trgovine na malo, dok su lani držali manje od 7 posto udjela, a njihov rastući utjecaj prisiljava velika četiri lanca supermarketa na snižavanje cijena kako bi im mogli konkurirati.

Svi glavni supermarketi smanjili su tržišni udio u prošloj godini s obzirom na to da je britanske kupce privukla niska cijena kod diskontera s jedne strane te bolja kvaliteta namirnica kod premium trgovaca kao što su Waitrose i Marks & Spencer s druge strane. U nastojanju da se suprotstave svojim manjim rivalima, Morrisons je prošli mjesec snizio cijenu 1.200 proizvoda u prosjeku za 17 posto, dok su Tesco, Sainsbury’s i Asda spustili cijene osnovnih namirnica poput kruha, mlijeka i jaja.

Kako bi mogli pokriti troškove proizašle iz spomenutih pojeftinjenja, Morrisons se odlučio pokrenuti program rezanja troškova, što je rezultiralo odlukom da ukine 2.600 rukovodećih pozicija u svojim trgovinama tijekom ovoga tjedna.

Sličan primjer slijedi i Asda, pri čemu analitičar Shore Capitala Clive Black kaže kako će još više radnih mjesta nestati u cijelom sektoru kako se supermarketi pokušavaju prilagoditi novom izazovu na tržištu. On smatra kako bi moglo doći do smanjenja broja zaposlenih u uredima uprave jednako kao i u trgovinama ovih trgovačkih lanaca.

“Na tržištu pogođenom slabom potražnjom i velikim pritiskom na bruto marže, rezanje troškova je ključni potez menadžmenta u pokušaju ostvarenja većih marži i profita”, zaključuje Black.