Stručni žiri projekta Zlata vrijedan – izbora najboljeg OPG-a održao je sjednicu na kojoj su zaključene nominacije za ovogodišnju nagradu, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

opgZa ovogodišnji izbor najboljeg OPG-a Zlata vrijedan županije i Grad Zagreb nominirale su ukupno 70 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, dok je ukupno prijavljeno i 18 Mladih nada – najuspješnijih mladih poljoprivrednika po kriterijima EU-a.

Uz to, Hrvatska poljoprivredna komora, kao krovna udruga svih poljoprivrednika u RH, nominirala je ukupno osam OPG-ova koji ulaze u uži krug za izbor.

Prema kriterijima za ovu godinu, županije i Grad Zagreb imali su mogućnost nominirati po četiri OPG-a, s detaljnim opisom zbog čega su baš nominirana ta obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dok je uvedena i kategorija Mlada nada – mogućnost da svaka županija nominira po jednog mladog poljoprivrednika.

Novost u ovogodišnjem izboru su i nominacije Hrvatske poljoprivredne komore. “Nakon današnjeg zaključenja nominacija za 2015. godinu Stručni će žiri tijekom ovog tjedna izabrati po jedan najbolji OPG iz svake županije i Grada Zagreba, te tri Mlade nade koje će ući u uži krug izbora, te će njihova imena biti javno objavljena prema odluci žirija”, izjavio je nakon sjednice predsjednik Stručnog žirija Stjepan Blažević, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

“Tijekom ljeta Večernji list objavit će priče o 21 nominiranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, te tri Mlade nade, a u rujnu će se održati završna svečanost dodijele tri nagrade za najbolje OPG-ove, te jedna za Mladu nadu”, objasnio je Blažević.

Završna svečanost održat će se 11. rujna 2015. godine na Poljoprivrednom gospodarstvu Skelin u Drinovcima. Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list Projekt “Zlata vrijedan” – izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj, provode drugu godinu zaredom, a projekt se odvija uz podršku Hrvatske zajednice županija te HRT-a. (glas-slavonije.hr)