predsjednicki-PANEL203U Portorožu je počeo Summit 100 – gospodarski susret više od stotinu poslovnih lidera iz Slovenije, Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe –  Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore te Srbije.

Okupilo se oko 200 istaknutih menadžera i gospodarstvenika najvećih kompanija iz cijele regije. Organizatori ističu da je riječ o snažnoj inicijativi koja nekoliko godina naporom vodećih gospodarstvenika stvara pretpostavke za jačanje poslovnih veza u široj regiji, ističući pri tome njene do sada neiskorištene komparativne prednosti.

“Imamo jasnu viziju ove regije u budućnosti i jasan nam je put kako do te budućnosti doći”, kazao je na početku skupa Iztok Seljak, predsjednik upravnog odbora Summita 100, inicijative započete prije tri godine koja nastoji osnažiti regionalnu poslovnu suradnju i uklanjanje administrativnih i psiholoških prepreka koji se pri tome pojavljuju, te u to uključiti i političke lidere.

Summit se ove godine najviše bavi projektima u sektorima poput energetike, turizma, transporta, infrastrukture, digitalne ekonomije prehrambene industrije i ekonomije utemeljene na znanju i visokim tehnologijama, povećanju konkurentnosti i zajedničkim nastupom na trećim tržištima.

Sudjeluju i predstavnici Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD), predsjednik Nordijskog ministarskog vijeća, više ministara u vladama zemalja u regiji, te predstavnici najvećih kompanija koje djeluju na ovom području.

Seljak je rekao da u budućnosti među zemljama u regiji vidi onakvu suradnju koja se zadnjih 70 godina razvila među nordijskim, odnosno skandinavskim zemljama koje su jako bogate upravo zbog međusobne suradnje.

“Vodeći poslovni ljudi u državama jugoistočne Europe zato ovaj prostor u budućnosti žele vidjeti kao vibrantnu i pulsirajuću regiju uspjeha i poslovnih prilika. Imamo jednu Srbiju koja ima izuzetne relacije s Rusijom i čitavim ex sovjetskim prostranstvom koje su samo zbog njih i za njih neiskorištene, a mogle bi da se koriste za čitav region. A imamo usporedno jednu ovakvu izvanrednu relaciju i sa strane BiH – sa svim islamskim zemljama”, naglasio je Seljak.

Grabar-Kitarović se bilateralno na marginama skupa sastala sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom i makedonskim predsjednikom Gjorge Ivanovim, ali izjava nakon razgovora nije bilo. S Pahorom je razgovarala o pripremi skorašnjeg samita u sklopu procesa Brdo-Brijuni u Crnoj Gori, a Ivanov ju je izvjestio o stanju u Makedoniji. Razgovarali su i o putu te zemlje prema euroatlantskim integracijama.

Pametne tehnologije mogu unaprijediti upravljanje velikim gradovima, ali ne mogu zamijeniti osobnu komunikaciju s građanima, složili su se gradonačelnici Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Podgorice – Zoran Janković, Milan Bandić, Ivo Komšić i Slavoljub Stijepović. Oni su u okviru poslovno-političkog Summita 100 namijenjenog jačanju povjerenja u politici i biznisu raspravljali o konceptu “pametnih gradova”. (vijesti.hrt.hr)