Za predstojeće blagdane građani izdvajaju prosječno 600 Kn

kupci-blagdani-midiPod borom će se ove godine najčešće pronalaziti slatkiši i odjeća, znatno češće od kozmetike, igračaka, knjiga ili ostalih vrsta poklona

U blagdanskom ozračju hrvatske obitelji niti ove godine neće zaobići računica kućnog budžeta. Osim uobičajenih troškova kućanstva, prosinac nosi dodatne izdatke u vidu poklona za najmilije i košarice za blagdanski stol.

Koliko će Hrvati izdvojiti i na što, te koja je cijena blagdanskog stola agencija Hendal istražila je na 1000 građana te u većim trgovačkim lancima.

Iako većina medija najavljuje kako će Hrvati ove godine za predstojeće blagdane izdvojiti više nego prethodnih godina, čini se kako građani planiraju drugačije – više od 2/3 njih izjavljuje kako će ove godine za predstojeće božićne i novogodišnje blagdane potrošiti podjednako kao i lani. U odnosu na prethodnu godinu, potrošnju će smanjiti nešto više od četvrtine (27%) građana, dok ih svega 4% planira povećati potrošnju.

hendal-planirana-blagdanska-potrosnja-graf-001Građani će za predstojeće blagdane potrošiti u prosjeku 600 kn, a najviše će štedjeti Slavonci, dok će stanovnici Zagreba, Istre i Dalmacije češće od ostalih izdvajati i iznose veće od 1000 Kn.

Najveći dio ispitnih građana (gotovo 40%) za predstojeće će blagdane izdvojiti između 250 i 500 Kn, svaki peti opteretit će kućni budžet s dodatnih 500-1000 Kn, dok više od 1000 kn planira izdvojiti tek svaki deseti Hrvat.

Pod borom će se ove godine najčešće pronalaziti slatkiši i odjeća, znatno češće od kozmetike, igračaka, knjiga ili ostalih vrsta poklona.

hendal-proizvodi-blagdanska-kosarica-graf0021Kada je riječ o blagdanskom stolu, zanimalo nas je i koliko u velikim trgovinama (super i hipermarketima u kojima se potroši i najviše kućnog budžeta predviđenog za hranu i piće), košta osnovna božićna košarica, kažu iz Hendala.

Istraživanje je provedeno u 22 trgovine u četiri najveća hrvatska grada (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka), gdje je posjećena po jedna velika trgovina svakog od šest lanaca u kojima su popisane cijene 16 proizvoda za blagdanski stol.

Većina promatranih proizvoda dolaze od renomiranih domaćih proizvođača, dok su neki proizvodi trgovačke marke pojedinih lanaca.

Čak i na košarici od 16 blagdanskih proizvoda uočava se znatan prostor za uštedu građana, pa su tako jedinične razlike u cijeni košarice između najpovoljnijeg i najmanje povoljnog lanca i do 125 Kn, pri čemu su razlike u cijenama, a time i uštede za kupce, najveće na proizvodima trgovačkih marki pojedinih lanaca.

Najpovoljniju cijenu blagdanske košarice kupci će pronaći u SuperKonzumu, dok će za iste proizvode najviše izdvojiti u Billi i Mercatoru, navode iz Hendala.

hendal-iznos-blagdanske-kosarice-graf003Pregled cijena po gradovima pokazuje kako će građani većih gradova za blagdansku košaricu izdvajati podjednake svote, s razlikom između najpovoljnijeg Zagreba i najmanje povoljnog Splita od nešto iznad 25 Kn.

hendal-iznos-blagdanske-kosarice-gradovi-graf004

Prethodni članakThe Best Shop Shopping Night 14. prosinca u Zagrebu
Sljedeći članakSomersby u božićnom ruhu za dobru zimsku zabavu