Od devet tona zaplijenjenog duhana 8,5 tona je u sušenom listu i oko 500 kilograma je rezano. Ukupna vrijednost na ilegalnom tržištu u Zadru i Hrvatskoj je oko 2,5 milijuna kuna, rekao voditelj krim-odjela zadarske policije

Gotovo devet tona duhana, vrijednog oko 2,5 milijuna kuna, zaplijenila je prošlog vikenda zadarska policija, mobilna jedinica Carine i Ravnateljstvo policije u velikoj operativnoj akciji “List”, a kako je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Zadru rekao voditelj krim-odjela zadarske policije Zrinko Perica, riječ je o najvećoj zapljeni duhana u povijesti hrvatskoga crnog tržišta duhanom.

U akciji List otkriveno je da su petorica iz Zadarske i Virovitičko-podravske županije organizirali malu tvornicu u kojoj su na tri mjesta u gradu Zadru i okolici imali skladište, rezalište i pakirnicu duhana.

Muškarac (55) s područja Virovitičko-podravske županije sumnjiči se da je na šire područje Zadarske županije dopremio i u unajmljenom prostoru uskladištio oko devet tona duhana u listu, vrlo visoke kvalitete (zlatna virginia), koji je u količinama od 500 kilograma dopremao u drugi unajmljeni prostor prilagođen i opremljen za preradu i rezanje. Nakon prerade u sitno rezani duhan, organizator ga je s muškarcima u dobi od 47, 48, 51 i 53 godine pakirao u PVC vreće od 10 i 20 kilograma, prevozio u unajmljeni prostor u Zadru kako bi ga precizno vagao po pola kilograma i pakirao u kartonske kutije te tako pripremao za daljnju distribuciju na zadarskom ilegalnom tržištu.

U petak navečer zadarska je policija na području grada uhitila pet osumnjičenika u kući u kojoj se rezani duhan pakirao u manje pakete radi prodaje. U tri kuće i vozila, u suradnji sa službenicima Carine, zaplijenjeno je 8500 kilograma duhana u listu, oko 650 kilograma rezanog duhana, stroj za rezanje duhana, električni brusač noževa za sjeckanje duhana, improvizirani ovlaživač zraka, rastirač duhana, vaga za veće količine, vage za precizno mjerenje te više od 2000 kartonskih kutija za pakiranje i nekoliko kilograma kartonskih vrećica.

“Četvorica krijumčara kazneno je prijavljena redovitim putem, a 55-godišnjak iz Virovitičko-podravske županije priveden je pritvorskome nadzorniku”, rekao je voditelj krim-odjela zadarske policije Zrinko Perica, dodajući kako je riječ o najvećoj zapljeni u povijesti hrvatskoga crnog tržišta duhanom.

Od devet tona zaplijenjenog duhana 8,5 tona je u sušenom listu i oko 500 kilograma je rezano. Ukupna vrijednost je oko 2,5 milijuna kuna, koliko bi dosegnula na ilegalnom tržištu u Zadru i Hrvatskoj, dodao je Perica.

“Dovršetak akcije rezultat je opsežnoga kriminalističkog istraživanja koje je pokrenula zadarska Policijska uprava na temelju saznanja o krijumčarskim putovima na zadarskom području.Držim da smo razbili jedan od najvećih krijumčarskih lanaca u Hrvatskoj”, istaknuo je načelnik zadarske Policijske uprave Neven Paškalin te čestitao djelatnicima Policije i Carine.

Mario Marković iz Ravnateljstva policije istaknuo je kako je MUP “prije dvije godine prepoznao problematiku ilegalne proizvodnje i trgovine duhanskih proizvoda te se krenulo u intenzivnu akciju na području cijele Hrvatske”.

“Otprilike je 11 posto ilegalnog tržišta duhanom u Hrvatskoj. U 2012. godini imali smo ukupno 11 tona zapljene, u 2013. zaplijenjeno je 40 tona, a prošle godine 64 tone”, rekao je Marković, dodajući kako je siguran da će ove godine premašiti tu količinu.

Voditelj mobilne jedinice Carine RH Zvonimir Zubčić rekao je kako će se, osim kaznenih prijava, obračunati i trošarine za rezani duhan od 500 kuna po kilogramu.

“Riječ je iznimnoj šteti za državni proračun, a suradnja u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja i trgovinom duhanom će se nastaviti”, dodao je Zubčić. (banka.hr / Hina)