Osmi put od svog osnutka Zaklada Adris dodijelila je donacije vrijedne više od tri milijuna kuna. Uz potpore projektima iz programa Znanje i otkrića, te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, Zaklada Adris dodijelit će i stipendije izvrsnim učenicima srednjih škola, studentima preddiplomskog i diplomskog studija, te polaznicima poslijediplomskog stručnog i znanstvenog usavršavanja i poslijediplomskog doktorskog studija.

Predsjednik Zakladne uprave, prof.dr.sc. Zvonimir Mareković, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i Zakladnih vijeća izvijestio je da je na ovogodišnji natječaj pristiglo ukupno 658 prijava.

Za program Znanje i otkrića prijavljeno je 270 projekata, od čega se 120 odnosi na prijave učenika i studenata za dodjelu stipendija. Za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota zaprimljeno je ukupno 388 prijava, i to za područje Stvaralaštvo 114 , Ekologija 59, Baština 79 i Dobrota 136 prijava.

Na prijedlog Zakladnih vijeća, Zakladna je uprava, na sjednici održanoj 19. rujna 2014. godine odlučila podržati 10 projekata iz programa Znanje i otkrića i dodijeliti 1.192.000 kuna. Za šest projekata iz područja Stvaralaštvo odobreno je 250.000 kuna, a za sedam projekata iz područja Ekologija 224.050 kuna. Iz područja Baština Zaklada će podržati osam projekata vrijednih 330.000 kuna, dok je za 16 donacija iz programa Dobrota namijenjeno 297.000 kuna.

U programu stipendiranja Zaklada Adris će u osmom donacijskom ciklusu za 14 stipendija izdvojiti ukupno 370.000 kuna. Uz to, Zaklada će i ove godine omogućiti nastavak stipendiranja svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate, za što će izdvojiti ukupno 350.000 kn. Zaklada će i ove godine podržati projekt “Korak u život”, stipendirajući studente, štićenike domova za nezbrinutu djecu.

Podsjetimo, za pomoć stradalima u poplavljenim područjima, Zaklada je Adris Odlukom Zakladne Uprave na račun Hrvatskog Caritasa uplatila donaciju u vrijednosti od 100.000 kuna.

Ukupno, u osmom natječajnom ciklusu, Zaklada Adris dodijelit će 3.200.000 kuna. Potpuni popis dobitnika sredstava na osmom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će objavljen u medijima i na web stranici www.adris.hr.

Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris. Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila više od 30 milijuna kuna.

Odnosno, osam milijuna kuna za 76 projekata iz programa Znanje i otkrića, 5,6 milijuna kuna dodijeljeno je za stipendije najboljim učenicima i studentima, više 3,4 milijuna kuna za 62 projekta iz područja Stvaralaštvo, 6,2 milijuna kuna za 83 projekta koji se bave promicanjem i očuvanjem ekologije i baštine. Donacije iz područja Dobrota bile su vrijedne 5,9 milijuna kuna.