Zaklada Adris nastavlja poticati izvrsnost i znanje u hrvatskome društvu

S obzirom na otežane okolnosti poslovanja u protekloj pandemijskoj godini i posljedično smanjene financijske mogućnosti, rad Zaklade Adris u ovoj godini omogućen je osobnom donacijom dugogodišnjeg predsjednika Uprave Adris grupe i sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora, mr. sc. Ante Vlahovića

Na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća Zaklade Adris, najveće korporativne zaklade u ovom dijelu Europe, donesena je odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja. U ovom, petnaestom po redu donacijskom ciklusu, koji će biti otvoren od ponedjeljka 17. svibnja pa do 15. lipnja 2021., omogućena je prijava za istaknute projekte i pojedince u dva programa Zaklade – Znanje i otkrića za potporu izvrsnim učenicima i studentima, znanstvenicima i inovatorima te znanstvenim i istraživačkim projektima i Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota, program potpore umjetničkom stvaralaštvu i umjetnicima, projektima zaštite prirode, projektima koji pridonose zaštiti i očuvanju hrvatske izvornosti te humanitarnim projektima.

Kako je na sjednici istaknuo Korado Korlević, predsjednik Uprave Zaklade Adris, ovaj natječaj je nastavak prepoznatljivog rada Zaklade Adris. Nakon što je Zaklada, podsjetio je, razumijevajući ozbiljnost situacije izazvane pandemijom koronavirusa prošle godine donirala tri milijuna kuna KBC-u Rijeka za nabavu respiratora za najugroženije pacijente zaražene koronavirusom, a dio vrijedne opreme usmjeren je i u Opću bolnicu Pula, Zaklada nastavlja s potporom izvrsnim znanstvenim projektima i nadarenim mladim ljudima. Uprava i vijeća izrazila su zadovoljstvo tom prošlogodišnjom humanom gestom koja je pokrenula i druge kompanije i pojedince na slične akcije.

“Pandemija korona virusa jest otežala provođenje znanstvenih istraživanja, ali ih nije zaustavila, pa je naša obveza nastaviti rad Zaklade i biti svojevrstan zamašnjak za razdoblje koje slijedi“, rekao je Korlević te podsjetio kako su prava snaga Zaklade Adris brojni realizirani vrijedni projekti i njihovi rezultati prepoznati na nacionalnoj i globalnoj razini, ali i iskustvo i ugled koji u rad Zaklade unose članovi njenih tijela. Pozvao ih je da i u ovom ciklusu prepoznaju i podupru “one projekte koji će imati multiplikativni efekt u kreiranju vrijednosti za društvo“.

Podsjetimo, Adris grupa za financiranje Zaklade godišnje izdvaja jedan posto dobiti iz poslovanja, a osigurala je i početna sredstva od 10 milijuna kuna. Tijekom proteklih petnaest godina, dodijeljeno je više od 50 milijuna kuna za vrijedne projekte i istaknute pojedince. Posebno se ističu donacije bolnicama, kliničko-bolničkim centrima i institutima za važne znanstveno-istraživačke projekte iz područja medicinskih znanosti s ciljem unaprjeđenja i zaštite zdravlja te prevencije bolesti. Dodijeljeno je i više od 350 stipendija. Više o Zakladi Adris i istaknutim projektima koje je poduprla dostupno ovdje.

S obzirom na otežane okolnosti poslovanja u protekloj pandemijskoj godini i posljedično smanjene financijske mogućnosti, rad Zaklade Adris u ovoj godini omogućen je osobnom donacijom dugogodišnjeg predsjednika Uprave Adris grupe i sadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora, mr. sc. Ante Vlahovića.

Kako bi se osigurala transparentnost i pravednost raspodjele sredstava Zaklade, i u ovom su natječajnom ciklusu prioriteti, mjerila i načini dodjele sredstava za programe i stipendije detaljno propisani Pravilnikom Zaklade Adris koji se nalazi na www.adris.hr. Čim natječaj u ponedjeljak bude otvoren i objavljen u dnevnom tisku, na istoj stranici moguća će biti i online prijava.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakMame su odabrale Matičnjak
Sljedeći članakEU regulativa štiti autorska prava, ali ide u smjeru veće otvorenosti