U sklopu projekta tijekom posljednja tri mjeseca više od 1800 učenika sedmih razreda učilo je o zdravim životnim navikama

Uz prisutnost velikog broja uzvanika, danas je u Osnovnoj školi Petar Zrinski održana svečana završnica projekta “Vrtim zdravi film” koji su organizirali Hrvatski školski športski savez i tvrtka Nestlé Adriatic.

Iz Nestléa ističu kako je time obilježen uspješan završetak druge sezone projekta u koji su ove godine bile uključene 24 škole, odnosno više od 1800 učenika sedmih razreda koji su posljednja tri mjeseca učili o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnosti.

Projekt su podržali i poznati hrvatski sportaši Filip Ude, Snježana Pejčić, Gordan Kožulj, Ivan Horvat, Damir Martin i vrsna plesačica Ana Herceg.

Program edukacije i radne materijale osmislili su istaknuti nutricionisti iz Vitaminoteke na čelu s doc.dr.sc. Darijom Vranešić Bender, kliničkim nutricionistom na KBC Zagreb, a evaluirani su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na čelu s dr.sc. Ivanom Pavić Šimetin, pomoćnicom ravnateljice za kvalitetu.

U sklopu projekta provedeno je i istraživanje o učeničkom poznavanju osnova pravilne prehrane te navika i stavova vezanih uz tjelesnu aktivnost. Istraživanje je pokazalo kako 81,76% djece svakodnevno doručkuje, no samo 29% njih ima pet obroka dnevno.

Kada je riječ o prehrambenim navikama tijekom boravka u školi, 9% djece za vrijeme boravka u školi nema niti jedan obrok, dok njih 45,77% konzumira sendviče ili peciva.

Rezultati istraživanja su pokazali kako 68,64% djece konzumira voće jednom ili više puta dnevno, dok 52% djece redovito konzumira povrće. Bavljenje tjelesnom aktivnošću barem sat vremena dnevno zastupljeno je kod 17% djece.

S druge strane, 50% ispitanika provodi više od dva sata dnevno pred malim ekranima. Kada je riječ o pomaku u znanju, najveći pomak, odnosno 30,2% točnih odgovora,  zabilježen je na pitanju o tome što treba sadržavati tanjur pravilne prehrane.

Ukupno je 16,98% više točnih odgovora zabilježeno na pitanju o tome kolika je količina maksimalno dozvoljenog dnevnog unosa soli u danu.

Prije edukacije broj točnih odgovora u dijelu upitnika koji se odnosio na znanje bio je 60,42% te je nakon edukacije taj broj porastao na 71,31%.

Odnosno, nakon edukacije zabilježeno je 10,88% više točnih odgovora na pitanja o poznavanju osnova pravilne prehrane.

“Uspoređujući dječake i djevojčice, može se zaključiti da su djevojčice pokazale bolje rezultate u nekim pitanjima o prehrambenim navikama, dok su dječaci bili uspješniji na pitanju o preporučenoj razini tjelesne aktivnosti. Ukupno se može zaključiti da su područje prehrambenih navika, tjelesne (ne)aktivnosti i svijesti o svojem tijelu, područja u kojima su kod naših učenika utvrđeni brojni problemi i odstupanja od stručnih preporuka. Projekt ‘Vrtim zdravi film’ svakako je dobar početak da zajedno krenemo stvarati pozitivne navike od rane dobi”, osvrnula se na rezultate istraživanja dr.sc. Ivana Pavić Šimetin.

U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje projekt je ove godine podignut i na nacionalnu razinu te je u njemu sudjelovala po jedna osnovna škola iz svake županije, a podržalo ga je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta kao i Ministarstvo zdravlja.

“Iznimno mi je drago što danas zaključujemo drugu sezonu jednog kvalitetnog projekta poput ‘Vrtim zdravi film’. Ovo je poruka svima nama da pazimo na prehranu i da uključimo tjelesnu aktivnost u svoju svakodnevicu. Mi u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta želimo što više projekata poput ovog pri čemu je podrška privatnog sektora itekako dobrodošla”, izjavio je Petar Skansi, pomoćnik ministra za sport.