Djeca koja pomažu roditeljima u kuhanju jedu više povrća

Djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne sudjeluju u kuhanju, pokazalo je istraživanje tvrtke Nestlé.

U sklopu istraživanja provedenog u Nestlé istraživačkom centru u Lausanneu uspoređene su namirnice koje djeca biraju kada sudjeluju u pripremi obroka s onima za koje se odlučuju kada u pripremi ne sudjeluju.

Ukupno 47 roditelja s djecom u dobi od 6 do 10 godina pripremalo je obroke od različitih namirnica, kao što su pohana piletina, salata, cvjetača i tjestenina. Tako je od ukupnog broja djece njih pola pomagalo roditeljima u pripremi obroka, dok se druga polovica djece igrala.

“Djeca koja su kuhala sa svojim roditeljima pojela su veći dio svog obroka i značajno veće količine povrća. Rezultati ukazuju na to da uključivanje djece u pripremu obroka može pomoći u razvijanju zdravih prehrambenih navika te povećanju unosa povrća kod djece”, rekao je nutricionist dr. Klazine van der Horst, voditelj tima znanstvenika koji su proveli istraživanje.

Djeca koja su pripremala obrok s roditeljima pojela su gotovo 76% više salate i 27% više piletine te su ukupno unijela oko 25 % više kalorija od djece koja nisu sudjelovala u pripremi. Istraživanje je, također, pokazalo kako pomaganje u pripremi obroka podiže samopouzdanje kod djece i stvara osjećaj ponosa.

“U današnje vrijeme djeca se hrane lošije nego ikad, stoga je jako važno da roditelji posvete više pozornosti pravilnoj prehrani i stvaranju dobrih prehrambenih i životnih navika kod svoje djece. Uključivanje djece u proces pripremanja hrane ima pozitivan utjecaj na unos hrane, a predstavlja i kvalitetan oblik obiteljskog druženja”, izjavila je Aleksandra Malešević, nutricionistica tvrtke Nestlé za regiju.

Postoji, također, i veza između ukupnog vremena koje se provede u pripremi obroka i vremena provedenog “za stolom”. Ovo istraživanje pokazalo je kako djeca koja borave u kuhinji više vremena posvećuju samom obroku i više uživaju dok ga jedu.

Tvrtka Nestlé nedavno je objavila vodič za djecu i roditelje sa savjetima kako uzgajati organsko povrće, kao dio globalnog programa Healthy Kids, koji se u Hrvatskoj pod nazivom “Vrtim zdravi film” provodi treću godinu za redom.

Prethodni članakMlijeko i mliječni proizvodi: Ne tako bijeli trend
Sljedeći članakOznaka “made in” podijelila Uniju