Zbog pada potražnje za brodskim prijevozom Maersk otpušta 10.000 ljudi

Aerial view of container cargo ship in sea.

Smanjenje broja zaposlenih rezultirat će uštedom od 600 mlijuna dolara

Danska brodarska grupacija A.P. Moller-Maersk u petak je izvijestila o velikom padu dobiti i prihoda u trećem tromjesečju i najavila kako će, zbog problema izazvanih nižim vozarinama i smanjene potražnje za kontejnerskim prijevozom, ukinuti 10.000 radnih mjesta.

“Naša se industrija suočava s novim normalnim okolnostima, odnosno prigušenom potražnjom, cijenama koje su ponovno u skladu s povijesnim razinama i inflacijskim pritiskom na našu bazu troškova”, istaknuo je Vincent Clerc, izvršni direktor kompanije.

Grupa je već u kolovozu upozorila na ovogodišnji strmiji pad globalne potražnje za brodskim kontejnerima morem, a glavnim razlogom smatra se spori gospodarski rast i smanjenjenje zaliha nakon pandemije uzrokovane koronavirusom.

Shodno svemu navedenom, Maersk je rekao da namjerava smanjiti broj zaposlenih sa 110.000 u siječnju ove godine na ispod 100.000, što će rezultirati uštedom od 600 milijuna dolara u sljedećoj godini.

Jednokratni trošak od 350 milijuna dolara povezan s restrukturiranjem najviše bi utjecao na njihovu financijsku izvedbu za 2023., rečeno je.

Tvrtka je rekla da za ovu godinu očekuju temeljnu zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) između 9,5 i 11 milijardi dolara, a temeljnu zaradu prije kamata i poreza između 3,5 i 5 milijardi dolara.

EBITDA je s 10,9 milijardi dolara, koliko je iznosila prošle godine, pala na 1,9 milijardi dolara u trećem tromjesečju. Prihodi su pali 47 % na 12,1 milijardi dolara.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakCijene cigareta
Sljedeći članakMinistarstvo: Nije evidentiran novi neopravdani rast cijena