Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u srijedu da i danas, kao i prije tri godine kad je bio ministar u nekadašnjoj vladi Boruta Pahora, prodaju Mercatora Agrokoru koji mu je neposredni konkurent smatra lošim potezom.

“Cijelo ovo vrijeme imam jednako stajalište: prodaja Mercatora izravnom konkurentu koji sam proizvodi hranu i traži za nju nove prodajne kanale je neodgovorna”, rekao je Židan tijekom ispitivanja pred parlamentarnom komisijom koja se bavi istraživanjem odgovornosti političara za financijsku rupu u slovenskim bankama.

Odgovarajući na pitanja zastupnika o tome koliko se osobno osjeća odgovornim što je cijena Mercatorove dionice koju je Agrokor spreman platiti pala s 221 eura, iz vremena kad se Židan najodlučnije i javno protivio prodaji, na sadašnjih 86 eura, Židan je rekao da je prodaja Agrokoru greška bez obzira na cijenu dionice, da je Agrokor i sam visoko zadužen te da je u prošlosti bio nesklon prodaji slovenskih proizvoda u svojoj mreži.

Židan je rekao da se ne osjeća odgovornim za propast međunarodnog javnog natječaja za prodaju Mercatora prije tri godine, kad se za njegovu dionicu moglo dobiti 221 eura, niti za ostavku tadašnjeg direktora Nove Ljubljanske banke (NLB) Bože Jašoviča koji je odstupio nakon što je vlada NLB-u sugerirala da svoje dionice Mercatora ne proda Agrokoru.

S druge strane, Židan je dodao da je svjestan kako sadašnju lošu vlasničku strukturu Mercatora u kojoj dominiraju banke treba stabilizirati.

“Nadam se da će vlasnička struktura postati takva da će omogućiti očuvanje Mercatorovih radnih mjesta i prodaju njegovih artikala u Sloveniji i inozemstvu”, rekao je Židan tijekom ispitivanja na parlamentarnom povjerenstvu. (SEEbiz / Hina)