Tvrtka Žito, iz sastava Grupe Podravka, zatvorit će svoje proizvodne pogone u Novom mestu i u Ljubljani iza Bežigrada, objavila je TV Slovenija.

Iz Žita su kazali da to nije rezultat poskupljenja pšenice i sirovina, već da planiraju koncentrirati Žitovu pekarsku proizvodnju na tri lokacije kako bi povećali produktivnost i profitabilnost.

Prema njihovim riječima, okrupnjavanje Žita i jačanje strateškog fokusa na pekarstvo doneseni su u okviru petogodišnje strategije Grupe Podravka koja je odobrena prošle godine.

Kako javlja TV Slovenija, kruh, peciva i drugi pekarski proizvodi u Žitu će se proizvoditi na još samo tri lokacije, na Vrhniki, Mariboru i Viču u Ljubljani.

“U ovu modernizaciju uložit ćemo više od 10 milijuna eura s ciljem automatizacije, bolje učinkovitosti i veće isplativosti pekarstva”, objasnila je za TV Slovenija Karmen Pangus, generalna direktorica Žita.

Kako navode iz tvrtke, riječ je o važnoj i velikoj investiciji koje u Žitu nije bilo nekoliko desetljeća. “Ova činjenica najbolje potvrđuje opredijeljenost za njezino daljnje jačanje i razvoj u najjačeg pekara u jugoistočnoj Europi”, poručili su.

Kako javlja TV Slovenija, proizvodnja tjestenine u sjedištu tvrtke u Ljubljani zasad ostaje. No, prema Pangusovoj analizi, “pojedini proizvodni programi bit će nastavljeni u Grupi Podravka”.

“Za ostale Žito proizvodne programe, optimizacija koja se pokazala kao najbolje i najisplativije rješenje bit će provedena na razini Grupe Podravka. Linija za proizvodnju tjestenine na Moskovskoj u Ljubljani je dotrajala i treba je zamijeniti modernijim objektima, ali će raditi do daljnjega”, napisali su u Žitu. Ujedno su najavili da će se izvršiti sve poslovne prilagodbe s ciljem “stvaranja dugoročno stabilnih temelja za profitabilno poslovanje Žita”.

Koliko će ljudi ostati bez posla, zasad nije jasno. No, iz tvrtke Žito su naveli da će kao rezultat svih tih aktivnosti koje će se odvijati tijekom godine nekim zaposlenicima otkazati ugovor o radu, nekima nude mogućnost premještaja, a nekima mogućnost odlaska u mirovinu, “ali to će biti postepno, odgovorno, u dogovoru sa sindikatima i uz odgovarajuće otpremnine isplaćene u skladu sa zakonom”.

U Žitu tvrde da pogone ne zatvaraju zbog rasta cijena pšenice i sirovina.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!