Žvakaće gume i bomboni – Promotivna prodaja nije ključna poluga

U okviru promatrane skupine žvakaćih guma i bombona ukupno je 14,2% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja.

Prodaja žvakaćih guma i bombona tijekom 2022. godine zabilježila je vrijednosni rast od 16,5%, dok je količinski rast istodobno iznosio 4,8%. Bomboni bilježe veći vrijednosni udio sa 62,5%, dok žvakaće gume prednjače u količinskom udjelu s 98,7%.

U okviru promatrane skupine žvakaćih guma i bombona ukupno je 14,2% vrijednosne prodaje proizišlo kao rezultat cjenovnih akcija ili promotivnih pakiranja. U okvirima udjela redovne i promotivne prodaje uočava se pad od 1,4% u vrijednosnom udjelu promotivne prodaje.

Izvor: NielsenIQ ScanTrack podaci temelje se na skeniranim tjednim podacima ključnih trgovaca iz NielsenIQ panela maloprodaje (hiper/supermarketi, trgovine mješovitom robom, drogerije, kiosci i benzinske postaje; bez diskontera). Pod promocijama se podrazumijevaju cjenovne akcije uz minimalno 5% popusta i u trajanju do pet tjedana (Temporary Price Reduction) te promotivna pakiranja kao što su gratis volumen pakiranja (Bonus Pack) i pakiranja s tvornički sniženom cijenom (Price Reduction). Gratis volumen pakiranja i pakiranja sa sniženom cijenom moraju imati zasebne EAN kodove.

Manji pad prodaje putem promocija u 2022. godini u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je u kategoriji bombona i to od 1,2%. Pored toga, kategorija žvakaćih guma također je zabilježila pad udjela promotivne prodaje u 2022. godini od 1,7%.

Prema strukturi promocija na prodajnom mjestu cjenovne akcije čine čak 96% ukupne promotivne prodaje, dok posebna promotivna pakiranja zauzimaju svega 4%. U odnosu na 2021. godinu, vrijednosna prodaja na cjenovnim akcijama zabilježila je rast od 9,4%, dok je prodaja promotivnih pakiranja ostvarila pad od 44,4%.

Prethodni članakOrgula u Dubaiju predstavila novu premium liniju maslinova ulja
Sljedeći članakStudenac: Povlačenje serije proizvoda Coca-Cole i Romerquelle vode