Prehrambena industrija Zvečevo u prošloj je godini ostvarila dobit od 653,5 tisuća kuna, što je smanjenje u odnosu na godinu ranije kada je iznosila 3,2 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

zvecevo-tvornica-ulaz-largeUkupni su prihodi tvrtke u 2010. iznosili 218,8 milijuna i povećani su 12,8 posto u odnosu na godinu prije. Poslovni su prihodi pritom iznosili 217,2 milijuna kuna, a u tomu glavninu čine prihodi od prodaje koji su iznosili 210,03 milijuna kuna i porasli su za 14,2 posto.

U Zvečevu napominju kako su ti prihodi ostvareni prodajom vlastitih proizvoda te trgovačkih roba, koju uglavnom čine proizvodi Zvečevo Lasta, koju društvo uvozi i distribuira na teritorij Hrvatske.

Na domaćem je tržištu, dodaju, ostvareno 61 posto prihoda, a na inozemnom 39 posto. Glavna izvozna tržišta Zvečeva su BiH, Srbija, Makedonija, Slovenija, Jordan te u manjim količinama SAD i neke zemlje zapadne Europe.

Zvečevo je u lani povećalo i ukupne rashode, za 15,3 posto, na 218,2 milijuna kuna, pri čemu su poslovni rashodi iznosili 207,7 milijuna kuna.

Poslovni su prihodi Zvečeva porasli za 13 posto, a poslovni rashodi za 14 posto. Brži rast poslovnih rashoda od prihoda iz Zvečeva objašnjavaju povećanjem cijena energenata i osnovnih sirovina (kakaovca i kakao maslaca), a koji nisu ugrađeni u cijene proizvoda.

Zvečevo u prošloj godini nije imalo značajnijih investicija, iznosile su svega 1,4 milijuna kuna, a iz tvrtke napominju kako je u tijeku završavanje značajnog ulaganja u povezano društvo Zvečevo Lasta Čapljina koje se realizira kupnjom opreme, a u obrtna sredstva te tvrtke uloženo je 1,3 milijuna kuna. (H)