Francuska prehrambena grupa Danone procijenila je danas da će joj prodaja u ovoj godini ubrzati zahvaljujući oporavku u segmentu mliječnih proizvoda u Europi i obnovi potražnje u Aziji nakon problema s dojenačkim formulama.

Najveći proizvođač jogurta u svijetu predviđa da će mu u 2014. operativna marža ostati gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlogodišnjih 13,19 posto.

Prošle je godine znatno smanjena zbog slabije prodaje u Europi i neočekivano snažnog poskupljenja mlijeka i ostalih mliječnih sastojaka.

Proizvođač jogurta Activija i Actimel, vode Evian i dječje hrane Bledina izvijestio je da mu je prošle godine temeljna prodaja porasla 4,8 posto, na oko 21,3 milijarde eura, zahvaljujući snažnim rezultatima u odjelu flaširane vode i u mliječnom odjelu. Na mliječne proizvode otpada 60 posto prodaje grupe.

U ovoj godini Danone cilja na rast temeljne prodaje u rasponu između 4,5 i 5,5 posto.

“Naši su prioriteti za 2014. daljnji oporavak u Europi, pri čemu je naš cilj stabilizirati glavnu liniju naših proizvoda u Europi, zatim proširiti se na tržištima u nastajanju i obnoviti naše pozicije u segmentu dojenačke hrane u Aziji”, kazao je novinarima u telekonferenciji financijski direktor Pierre-Andre Terisse.

Grupa ujedno nastoji obnoviti poziciju u Kini, važnom tržištu odjela za dojenačku hranu, na kojem ostvaruju 20 posto prodaje. Prošle su se godine tamo suočili s nizom problema, uključujući novčanu kaznu i obvezu spuštanja cijena nakon istrage.

U kolovozu su u Kini također bili prisiljeni povući proizvode iz linije dojenačkih formule zbog tvrdnji novozelandske Fonterre da je bakteriološki zagađena. Pokazalo se da pronađena bakterija nije opasna po zdravlje a Danone je odlučio tužiti Fonterru.

U francuskoj kompaniji navode da su zbog opoziva zabilježili pad prodaje u sektoru dojenačkih formula za 6,9 posto u četvrtom tromjesečju, nakon 8,6-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna. Planovi obnove potražnje već donose prve plodove, tvrde u Danoneu. (Business.hr / Hina)