zvecevo-braco-seka-midiU 2011. Zvečevo je u opremu za proizvodnju uložilo više od tri milijuna eura

Proizvođač čokolade, keksa i alkoholnih pića Zvečevo iz Požege s 482 zaposlenih u 2011. je zabilježio pad prihoda od 6,6 posto na 204,6 milijuna kuna. Istodobno, dobit je više nego učetverostručena, na 1,86 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće dostavljeno Zagrebačkoj burzi.

No, koliko se može zaključiti, u izvješće nije konsolidirana tvornica keksa i vafla Zvečevo-Lasta iz Čapljine, te podružnice u Sarajevu, Beogradu i Ljubljani.

Od ukupnih prihoda od prodaje Zvečeva, koji su lani iznosili 193,45 milijuna kuna, 65 posto ostvareno je na domaćem tržištu, a 35 posto ili više od trećine prihoda na inozemnom. Glavna su izvozna tržišta Zvečeva BiH, Srbija, Makedonija, Slovenija, Jordan, te u manjim količinama SAD i neke od zapadnoeuropskih zemalja.

U prošloj godini Zvečevo je započelo značajnu investiciju u novu liniju za proizvodnju čokolade, s tim da su u opremu uložili 2,7 milijuna eura, te još pola milijuna eura u prilagodbu objekta i infrastrukture. Iz Uprave također navode da je lani završeno ulaganje u Zvečevo-Lastu koje se realiziralo kupnjom, opreme, a uloženo je i obrtna sredstva.

Također, iz bilance društva vidljiv je porast kratkoročnih obveza (najveći dio ih se odnosi na obveze prema dobavljačima i bankama) za gotovo 27 posto na 113 milijuna kuna, plus još 66,79 milijuna kuna dugoročnih obveza uglavnom prema bankama, koje su ostale otprilike na razini prethodne godine. (Bankamagazin)