Nova Coca-Cola božićna reklama “Pismo”, nastala pod redateljskom palicom oskarovca Taike Waititija, koja je globalno već naišla na širok, pozitivan odjek, od počinje se emitirati i na hrvatskim televizijskim kanalima.

Emotivnom pričom o očevoj bezuvjetnoj ljubavi prema kćeri i njegovom putovanju punom izazova kojim želi osigurati ispunjenje njezine božićne želje, Coca-Cola nas uvodi ne samo u ovogodišnje blagdane već ujedno obilježava i 100 godina svojih popularnih blagdanskih reklama. Coca-Cola novom blagdanskom reklamom i kampanjom poručuje – “Ovog Božića daruj nešto što samo ti možeš darovati – sebe”.

“Doista je posebno što ljudi povezuju Božić i Coca-Colu te smo neizmjerno ponosni na bogatu baštinu i tradiciju koja naš brend veže uz ovo doba godine. Nadamo se da će nova božićna reklama s dobro poznatim i omiljenim likom Djeda Božićnjaka unijeti radost i blagdansko veselje u kraj ove godine koja se pokazala izuzetno teškom za ljude diljem svijeta. Porukom koju kampanja nosi želimo potaknuti ljude da cijene trenutke u društvu najbližih, bilo da je riječ o virtualnim ili fizičkim trenucima, te da u njima budu istinski prisutni. Najbolji poklon koji ikome možemo darovati za Božić, ali i u bilo koje drugo doba godine, smo mi sami”, rekao je Vinko Kovačić, voditelj komunikacija Coca-Cole Adria.

Dolazak božićnog kamiona, pjesma „Praznici nam stižu“ te popularna reklama s polarnim medvjedima, samo su neki od brojnih nezaboravnih božićnih trenutaka koje smo tijekom nekoliko desetljeća imali priliku gledati na malim ekranima. Neizostavni dio ove duge tradicije ispunjene nadom i božićnom čarolijom svakako je i Coca-Colin Djed Božićnjak.

Iako smo svi upoznati s njegovim likom, koji je javnosti prvi puta predstavljen prije gotovo 90 godina, rijetki znaju sljedeće informacije:

  1. Haddon Sundblom, tvorac Coca-Cola Djeda Božićnjaka, za prvu je sliku osmijeha popularnog božićnog junaka inspiraciju pronašao u veselom i naboranom liku svoga prijatelja, umirovljenog trgovca Loua Prentissa. Nakon što je prijatelj preminuo Djeda Božićnjaka autor je oblikovao prema svom vlastitom licu.
  2. Fenomen globalnog i iznimnog utjecaja Coca-Cola blagdanskih reklama, Sundblomove slike Djeda Božićnjaka doveo je u i brojne prestižne muzeje kao što su pariški Louvre, Royal Ontario Museum u Torontu i Muzej znanosti i industrije u Chicagu.
  3. Osim što je Sundblomov Djed Božićnjak postao simbol blagdanske sezone za ljude diljem svijeta, igračke temeljene na istom liku kroz desetljeća su vjerno odražavale trendove pojedinog razdoblja. Tako je, primjerice, u početnim godinama Coca-Cola blagdanskih kampanja popularni poklon bila drvena lutka s likom Djeda Božićnjaka, dok se do kraja 1930-ih Djed Božićnjak već igrao s električnim vlakom i helikopterom. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Djed Božićnjak je pak u svojoj vreći nosio ratne obveznice kojima se prikupljao novac za pomoć i podršku savezničkim snagama.

Kao poseban poklon, Coca Cola božićni kalendar ovog prosinca donosi čarobna iznenađenja koja korisnici mogu dijeliti svakoga dana sve do 31.12. Svi koji 1. prosinca posjete https://www.coca-cola.hr/carolijapocinjekadsitu mogu otkriti što se krije iza prvih vrata.