Stariji menadžer u konzultantskoj tvrtki Ernst&Young, Ivan Bilić, na 2nd FMCG&Retail Areni 18. listopada 2011. godine održao je prezentaciju o sektoru spajanja i preuzimanja u regiji jugoistočne Europe i njihovoj usporedbi s kretanjima na svjetskoj razini.

Pomanjkanje akvizicija u prehrambenoj industriji krajem 2008. i početkom 2009. godine bilo je osnovni indikator sveopće recesije u svijetu.

U našoj regiji kraj “transakcijske krize” označila je u drugoj polovici 2010. godine velika pojedinačna transakcija kada je Atlantic Grupa kupila Droga Kolinsku te značajno zakoračila na tržišta u Sloveniji i Srbiji.

Prehrambena i maloprodajna industrija također iščekuje i prodaju još jednog slovenskog giganta – Mercatora, koja se unatoč odgađanju, pa i izglednim parlamentarnim izborima, doima neminovnom i vrlo skorom. Atlantic Grupa s Droga Kolinskom, te budući kupac Mercatora (a među konkretnima se ističe Agrokor), uvelike će odrediti tržišna zbivanja u prehrambenoj i maloprodajnoj industriji cijele regije, naglasio je Bilić.

Na svjetskoj je razini prošlogodišnji entuzijazam, kada su u pitanju procesi spajanja i preuzimanja, zamijenilo novo usporavanje u 2011. godini.