Grupacija za proizvodnju šećera, voća i škroba Agrana zatvorit će sljedeće godine jednu od dvije tvornice šećera u Donjoj Austriji. Radi se o lokaciji u Leopoldsdorfu im Marchfelde, a do zatvaranja će doći nakon završetka ovogodišnje kampanje za repu u prosincu, priopćeno je iz tvrtke nakon sastanka nadzornog odbora u utorak, izvještava bečki Standard.

Za 150 zaposlenika pripremljen je plan zbrinjavanja, a do 20 radnih mjesta se može zadržati. U drugoj tvornici u Tullnu poslovanje će biti nastavljeno.

Pogon se zatvara jer je u Austriji došlo do pada površina na kojima se uzgaja šećerna repa. Ipak, ove godine prerade će biti u Leopoldsdorfu jer su prinosi na 26.000 hektara obradivih površina “izuzetno visoki”, a obrada je “ekonomski opravdana”, navodi se iz Agrane.

“S obzirom na postojeće površine za uzgoj repe, to u budućnosti neće biti moguće, pa je odlučeno da se koncentriramo na jedno mjesto. Ako u Austriji do sredine studenog ove godine ne bude garantirano obradivo područje od najmanje 38.000 hektara, konačno zatvaranje pogona Leopoldsdorf nakon kampanje 2020. bit će neizbježno”, pojasnili su u tvrtki.

Prema trenutačnim izračunima, troškovi restrukturiranja u slučaju konačnog zatvaranja iznosili bi do 35 milijuna eura.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!