mother and her son buying fruits at a farmers market

Cijene hrane stagnirale su u studenom budući da su niže cijene mlijeka i mliječnih proizvoda amortizirale poskupljenje šećera i biljnih masnoća, pokazalo je mjesečno izvješće agencije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena ostao je u studenom gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, kliznuvši za 0,5 posto, na prosječnih 175,8 bodova. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec viši je za 2,3 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 4,9 posto u odnosu na listopad, budući da je veća proizvodnja mlijeka u svim vodećim proizvođačima otklonila zabrinutost za opskrbu. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec još su uvijek više za 9,6 posto.

Mjesečni pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda amortiziralo je 4,5-postotno poskupljenje šećera, potaknuto uglavnom smanjenim brazilskim izvozom i bojaznima da će se šećerna trska zbog viših cijena nafte više koristiti kao sirovina za proizvodnju etanola nego šećera.

U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene šećera niže su za 26 posto.

Cijene biljnih ulja također su u studenom porasle u odnosu na prethodni mjesec, za 2,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u devet mjeseci, potaknute višim cijenama sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice.

Cijene žitarica i mesa bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na studeni, pri čemu u FAO-u napominju da se indeks koji mjeri promjene cijena žitarica gotovo nije značajnije mijenjao od kolovoza, zrcaleći ravnotežu ponude i potražnje posebno na tržištima pšenice i kukuruza.

Stagnacija cijena mesa odražava ravnotežu između viših cijena govedine i nižih cijena svinjetine, primjećuju u UN-ovoj agenciji.

Očekuje se rekordna opskrba žitaricama u 2017/2018.

U odvojenom je izvješću FAO danas povisio procjenu globalne opskrbe žitaricama u 2017/2018. godini na rekordnu gotovo 3,331 milijardu tona.

Potražnja bi također trebala porasti, za 1,2 posto u odnosu na prethodnu sezonu, na 2,6 milijardi tona, a u FAO-u unatoč tome predviđaju nastavak trenda rasta zaliha, petu sezonu zaredom, na rekordnih gotovo 726 milijuna tona na kraju ove poljoprivredne sezone, uz očekivane rekordne zalihe pšenice i kukuruza.

Procjena ovogodišnje proizvodnje žitarica podignuta je za 13,4 milijuna tona u odnosu na prognozu iz listopada, na ukupno 2,627 milijardi tona, ponajprije zbog viših procjena uroda kukuruza u SAD-u i znatno veće površine zasijane kukuruzom u Indoneziji.

Procjena proizvodnje pšenice podignuta je na 754,8 milijuna tona, što bi značilo da će tek blago zaostajati za prošlogodišnjom rekordnom razinom. (Hina)