Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je kako je bilo očekivano da pregovori oko nagodbe za Agrokor neće biti laki ni jednostavni, no očekuje da će se oni nastaviti, kako bi se postigla nagodba.

“Kao što smo očekivali i kao što sam više puta isticala, pregovori neće biti laki niti jednostavni. Oni to ne mogu ni biti s obzirom na ogromnu razliku i rupu između očekivane vrijednosti imovine i ukupne vrijednosti dugova koju je ostavila bivša uprava na čelu s Ivicom Todorićem”, kazala je Dalić.

Podsjetila je kako se pokazalo da je ukupan dug Agrokora 57 milijardi kuna od čega su priznate 42 milijarde, a da je ukupna vrijednost imovine značajno manja.

“Upravo zbog toga pregovori među vjerovnicima neće i ne mogu biti laki i u tom svjetlu promatram i nezadovoljstvo koje su iskazali danas neki od dobavljača”, kazala je Dalić.

Naime, prokuristica Kraša i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković poderala je u četvrtak pred novinarima dokument o nacrtu strukture nagodbe u Agrokoru, istaknuvši da to što su dobavljači vidjeli nije smjer koji su spremni podržati.

Potpredsjednica Dalić istaknula je kako su dobavljači jedina kategorija vjerovnika koji su do danas za dio starih dugova primili isplatu u gotovu novcu.

Po tome je, kako je rekla, postupak izvanredne uprave jedinstven proces, s obzirom da ni u jednom predstečajnom ili stečajnom postupku do sada vjerovnici, a posebno dobavljači, nisu bili isplaćivani tijekom trajanja postupka.

Mali dobavljači do ukupnog prometa od 5,2 milijuna kuna isplaćeni su u cijelosti, a u tijeku je isplata dijela starih dugova za velike i srednje koji imaju mogućnost sudjelovanja kroz svoju robu u roll-up financiranju, rekla je Dalić.

“Očekujem stoga da će se pregovori o nagodbi nastaviti, da će svi vjerovnici u tim pregovorima sudjelovati na konstruktivan način kako bi se postigao zajednički cilj, a to je nagodba koja će omogućiti nastavak poslovanja svih sastavnica Agrokora”, kazala je Dalić.

Dobavljačima jedinima u novcu isplaćen dio starih dugova
Pri tome je ocijenila da je zadržavanje poslovanja i radnih mjesta najveća vrijednost iz koje se vjerovnici mogu naplatiti.

Na upit da prokomentira izjave Marice Vidaković kako izvanredna uprava neće imati ugodne blagdane i znači li to da će police u dućanima biti prazne, Dalić je kazala kako u ovom trenutku za to nema nikakvih naznaka.

Tijekom proteklih mjeseci Izvanredna uprava je stabilizirala poslovanje, a posebno je vodila računa o dobavljačima kojima u skladu s ugovorima na vrijeme plaća sve račune, rekla je Dalić te ponovila kako su dobavljači jedina kategorija vjerovnika kojima je u novcu isplaćen dio starih dugova.

“Ja stoga očekujem i želim da svi, ne samo dobavljači nego i svi građani, blagdane provedu u miru”, rekla je.

Na pitanje je Hanfa pogriješila što je prije mjesec-dva dopustila nastavak trgovanja dionicama Agrokorovih tvrtki, odgovorila je da izvanredna uprava ima sva obilježja predstečajnog postupka i da je taj proces određen odnosom između ukupne vrijednosti imovine i ukupne vrijednosti obveza, odnosno dugova.

“U Agrokoru svi financijski pokazatelji koje imamo pokazuju da je ukupna vrijednost dugova veća od ukupne vrijednosti imovine. U takvim slučajevima upravo su dioničari na žalost oni na koje pada najveći teret”, rekla je Dalić.

Dodala je kako je u Agrokorovu slučaju najveći dioničar bio Ivica Todorić, ali ne i jedini, a cjelokupni postupak je takav je da se svi dioničari tretiraju na jednak način.

Izvanredna uprava bolja od stečaja i predstečaja
Zamoljena za komentar tvrdnji da je riječ o običnom stečaju, samo s povlaštenim igračima poput roll-upovaca i savjetnika, odgovorila je da je okvir izvanredne uprave prilagođen problemima i sistemskim rizicima koje za hrvatsko gospodarstvo može izazvati predstečajni posupak tako velike kompanije te da zbog toga postupak uzima u obzir njihovu isprepletenost s cjelokupnim gospodarstvom.

“U konkretnom slučaju Agrokora, radi se o kompaniji koja se sastoji od više od 70 trgovačkih društava registriranih u Hrvatskoj i otprilike isto toliko izvan Hrvatske. Više sam puta to isticala: stečaj bi značio istovremeni stečaj više od 70 kompanija koji bi se odvijao na gotovo svim trgovačkim sudovima istovremeno”, rekla je Dalić, zaključivši da bi to bilo teško provedivo.

Kazala je i kako iskustvo pokazuje da stečajni postupak ne osigurava nastavak poslovanja, uz napomenu da bi predstečajni postupak vodila postojeća uprava, a to bi za Agrokor značilo uprava na čelu s Ivicom Todorićem, koja je, kako je rekla, generirala više od 57 milijardi kuna dugova i tako dovela sustav na rub stečaja i ugrozila stabilnost hrvatskog gospodarstva.

“Učinci i rezultati koje je postigla izvanredna uprava ne bi se mogli postići u okviru redovitog stečajnog ili predstečajnog postupka”, zaključila je Dalić. (Hina)