Konzum klik ftd 777

Trgovački lanac Konzum predstavio je danas novi koncept online trgovine koji nosi naziv Konzum klik. Radi se o najnovijoj investiciji vrijednoj 30 milijuna kuna, koja uključuje izgradnju i opremanje novog logističkog centra na više od 5.000 m² te kompletan redizajn web stranica uz brojne nove funkcionalnosti.

Projekt su predstavili predsjednik Uprave Konzuma Darko Knez, direktorica Sektora online prodaje Martina Starčević, direktor poslovnog područja maloprodaje i logistike u Konzumu Ivan Šantorić te njihovi suradnici.

“Konzum klik je početak nove ere u online prodaji hrane i pića u Hrvatskoj. Iako smo u ovom segmentu prvi i jedini trgovac i dalje nastavljamo s ulaganjima i unapređenjima ove usluge jer vjerujemo da je to budućnost trgovine. Konzum klik u svemu ide ukorak s najboljim svjetskim maloprodajnim iskustvima i praksom te u narednoj godini očekujemo povećati online prodaju i do tri puta”, kazao je Knez.

Nove web stranice Konzum klika puno su jednostavnije za korištenje. Koncept je u svemu podređen brzini kupnje, sigurnosti i kvaliteti isporučenih proizvoda. Tražilica omogućava istodobno pretraživanje više različitih artikala, a prepoznaje i razlikuje lokalna narječja. Kupci mogu slagati svoje liste ili označavati favorite što omogućava bržu i efikasniju kupnju, a sustav prilikom pretrage artikala intuitivno sugerira moguće nadopune. Svi artikli imaju kvalitetne fotografije i detaljan opis, a dio i video materijale, što kupcu omogućuje cjelovitu informaciju. Jedna od najzanimljivijih novih funkcionalnosti je i to što kupac prije dostave dobiva obavijest u kojoj se vidi fotografija te ime i prezime dostavljača.

Konzum klik (7)
Novi Konzumov logistički centar na zagrebačkim Vrbanima vizualno se ističe zahvaljujući muralu akademskog slikara Stipana Tadića, a u cijelosti je obnovljen i prilagođen potrebama online trgovine. Poseban se naglasak stavlja na kontrolu kvalitete namirnica te njihovo slaganje u pakiranja koja idu prema kupcima, za što su zaposlenici prošli posebnu edukaciju.

Zanimljivost je i to što će Konzum klik, uz  standardni asortiman, razvijati i izbor proizvoda specijalno namijenjenih online kupcima te uključivati bogatu ponudu internacionalne kuhinje, ekoloških proizvoda i drugo.

Knez je istaknuo kako novi logistički centar za Konzum klik u ovom trenutku raspolaže s 8.000 artikala koji su u dosadašnjoj Konzumovoj prodaji putem interneta činili 99 posto prometa, a planiranim širenjem asortimana to se može povećati do maksimalnog kapaciteta od 15.000 artikala.

Cijene proizvoda u Konzum klik internet trgovini su jednake onima u Super Konzum prodavaonicama, a sve cjenovne akcije provode se i na internetu. Plaćanje je moguće putem kartica na samoj internet trgovini i prilikom preuzimanja narudžbe, ali i gotovinom po dostavi naručene robe.

“Širenje i prilagođavanje ponude odvijat će se sukladno željama i preporukama kupaca”, kazao je Knez dodajući kako će ovom investicijom dramatično porasti kapacitet zaprimanja narudžbi u odnosu na dosadašnji model online prodaje koji se u Zagrebu odvijao kroz tri Super konzum prodavaonice.

U novom će formatu internet kupci moći dobiti naručenu robu na kućnu adresu, dok će od siječnja iduće godine biti dostupna i usluga “DRIVE in” odnosno mogućnost da kupci već dva sata nakon završene transakcije osobno preuzmu narudžbu u novootvorenom centru na Vrbanima. Knez je pritom format kućne dostave označio kao glavni put razvoja internet trgovine od koje u ovom trgovačkom lancu najviše očekuju.

“Uskoro ćemo lansirati Konzum klik uslugu i prema drugim Konzumovim centrima i drugim gradovima u Hrvatskoj. Prvo planiramo pokrenuti ovu uslugu u Rijeci, a potom u Osijeku te u Splitu. Nakon Hrvatske, internet trgovinu želimo pokrenuti i na drugim tržištima u regiji”, najavio je.

U prezentaciji koja je uslijedila nakon obilaska logističkog centra, Knez je iznio podatke o trenutnim kretanjima u online kanalu prodaje u Europi i u nas. Internetska maloprodaja u Europi raste 14 posto godišnje te danas zauzima udio od 7,1 posto u ukupnoj europskoj maloprodaji pri čemu internetska prodaja namirnica značajno zaostaje za nekim drugim kategorijama poput tehničke robe.

“Procijenjena vrijednost hrvatskog tržišta online prodaje pritom iznosi oko 280 milijuna eura, na godišnjoj razini bilježi generalni rast od 24 posto te u ukupnoj maloprodaji Hrvatske zauzima oko 4 posto udjela”, istaknuo je Knez dodajući kako vidi veliki potencijal rasta ovog kanala prodaje s obzirom na to da 74 posto kupaca u našoj zemlji ima pristup internetu, 28 posto njih je barem jednom kupilo neki proizvod online, a 3 posto kupuje redovito odnosno barem nekoliko puta mjesečno.

Da u ovom trgovcu vrlo ozbiljno shvaćaju potencijale internet trgovine dovoljno govore Knezove riječi da se u strategiji razvoja poslovanja Konzuma veliki fokus stavlja upravo na online segment prodaje.

“Postoji latentna potražnja, a barijere za razvoj ovoga kanala nestaju”, kazao je Knez pojašnjavajući kako je Konzum klik tehnološki iznimno prilagođen kupcu, informacije o proizvodima su maksimalno dostupne kao i visoko kvalitetne fotografije, a sučelje je brzo i učinkovito te kupcu omogućava brzu i jednostavnu kupovinu.

Istaknuo je kako prosječna košarica od 52 artikla u njihovoj internet trgovini iznosi 630 kuna, što je devet puta veća vrijednost od prosječne košarice u fizičkim trgovinama Konzuma. Inače, minimalna narudžba je 200 kuna, dok je dostava besplatna za narudžbe iznad 500 kuna.

Osim toga, Knez je kazao da je Konzum već primio upite pojedinih multinacionalnih kompanija koje su izrazito zainteresirane za snažniji plasman svojih proizvoda putem Konzum klik platforme te dodao kako su najprodavanije kategorije mliječni proizvodi, bezalkoholna pića, sredstva za pranje te higijenski proizvodi.

Također je istaknuo kako korisnici Konzum klika nakon obavljanja narudžbe imaju na raspolaganju i informaciju o identitetu vozača koji dostavlja robu, što čini Konzum prvim u svijetu koji je ponudio takav oblik usluge. Uz to, kupci na stranici mogu davati i rejting dostavljaču te sugestije koje će se koristiti u svrhu poboljšavanja usluge.

Knez je istaknuo kako iskustva na razvijenim tržištima govore kako postoji velika razlika između klasične maloprodaje i internetske trgovine te da vodeći lanci na tim tržištima nisu nužno vodeći i u segmentu prodaje putem interneta. “U online kanalu se ponovno dijele karte. Svi imaju šansu, a mi hoćemo biti prvi i najbolji”, poručio je Knez.