mercator-center-parking-wide-midiSlovenski list Finance objavio je da je početkom tjedna već postignut dogovor između Agrokora kao kupca i tri najveća dioničara Mercatora o prodaji dionica hrvatskoj tvrtki. U Agrokoru su tu informaciju demantirali

Slovenski poslovni list Finance objavio je da su početkom tjedna predstavnici NLB-a, Pivovarne Laško, banke UniCredit i Agrokora dogovorili prodaju Mercatora hrvatskoj kompaniji. Pivovarna Laško prodaje 23,24 posto dionica Mercatora, a NLB 10,75 dionica.

Informaciju su opovrgli predstavnici svih navodnih sudionika sastanka. Finance objašnjavaju da su informaciju ipak objavili jer vjeruju svojim izvorima koji su se do sada pokazali vjerodostojnim, ali i zato jer je u prošlosti prilikom svake prodaje Mercatora bilo mnogo laži i obmana.

Slovenski list navodi da su u Agrokoru “kontakte” prvo potvrdili, da bi ih za desetak minuta zanijekali.

Prve informacije o sastanku triju najvećih dioničara Mercatora i Agrokora Finance su dobile od dva nezavisna izvora početkom tjedna. U NLB-u su informaciju opovrgli, ali u četvrtak je istu informaciju potvrdio i treći izvor, kojeg slovenski list smatra pouzdanim, pa su odlučili još jednom provjeriti vjerodostojnost kod aktera.

Ivan Crnjac, član Uprave Agrokora, razgovarao je telefonski s novinarima Financa vraćajući se iz Ljubljane gdje je sudjelovao u emisiji Pogledi Slovenije u kojoj se razgovaralo o prodaji Mercatora. Rekao je da sastanka nije bilo, ali da su bili u “kontaktu” s najvećim dioničarima Mercatora, uključujući Pivovarnu Laško i NLB, koja je “dugogodišnji Agrokorov partner”. Zbog navodnih teškoća s telefonskim signalom Crnjac je prekinuo razgovor i zamolio novinara da ga nazove za desetak minuta.

U novom razgovoru Crnjac je rekao da je riječ o nesporazumu, da nije bilo nikakvog sastanka, niti se o prodaji Mercatora razgovaralo preko posrednika.

Da je sastanak održan opovrgli su redom Dušan Zorko, predsjednik Uprave Pivovarne Laško, Božo Jašović, predsjednik Uprave NLB-a, i Franc Arhar, predsjednik Uprave slovenskog ogranka UniCredita.

Iz Agrokora su u petak za hrvatske medije ponovo opovrgnuli informaciju objavljenu u slovenskom listu: “Nije točno da je Mercator već prodan koncernu Agrokor. Još uvijek samo razmatramo odluku o uključivanju na natječaj za stjecanje 23,3 posto dionica Pivovarne Laško u najvećem slovenskom trgovačkom lancu Mercatoru”.

Finance, pozivajući se na svoje izvore, navode da se na sastanku razgovaralo o cijeni dionica prilikom preuzimanja, koja bi trebala iznositi između 195 i 230 eura.

Ako udjeli Pivovarne Laško i NLB-a budu prodani, kupac (ili grupa kupaca, ako će pri kupnji pomagati banka UniCredit ili neka od njenih podružnica) će morati objaviti ponudu za preuzimanje po najvišoj cijeni koja je isplaćena za dionicu.

Obrazlažući zašto su objavili vijest o sastanku kojeg svi navodni sudionici niječu, Finance podsjećaju na netransparentne pregovore prilikom prodaje Mercatora Istrabenzu i Pivovarni Laško. Iako su na godišnjoj skupštini održanoj krajem kolovoza 2005. predstavnici državnih fondova (Kad i Sod) u nadzorni odbor predložili samo predstavnike Istrabenza i Pivovarne Laško, tadašnji čelnici državnih fondova tvrdili su da dionice Mercatora nisu prodane.

Janšina Vlada odbijala je objaviti ugovore o prodaji Mercatora, ali Finance su nakon nekoliko godina preko Suda uspjele doći do ugovora koji je potvrdio informacije o “prijateljskim uvjetima prodaje”.

Infond holding, jedna od kompanija preko kojih je Boško Šrot ovladao Mercatorom, pokušao je 2008. prikriti pokušaj prodaje Mercatora navodnim preuzimanjem od strane austrijske kompanije Raishop.

Današnja događanja oko Mercatora jako podsjećaju na spomenute primjere, navode Finance.

U Sloveniji su sve glasniji oni koji se protive Agrokorovu preuzimanju najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

U raspravi u emisiji Pogledi Slovenije bivši slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan rekao je da je Agrokor “pogrešan kupac za Mercator”. “Trebalo bi biti obrnuto, Mercator bi trebao kupiti Agrokor”, smatra Židan te dodaje da Mercator ima dobre temelje za regionalno širenje.

“Agrokor je već iskazivao želju za stjecanje većinskog udjela u Mercatoru. Zanimale su ga prvenstveno Mercatorove police”, rekla je bivša državna tajnica ministarstva gospodarstva Andrijana Starina Kosem. “Agrokor preuzimanjem Mercatora želi sanirati svoju financijsku situaciju”, dodala je.

Bivši slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik rekao je kako je imao indicije da posrednici snažno lobiraju za preuzimanje Mercatora od strane Agrokora. Upoznao je s tim Pahora koji se jako zabrinuo.

“Protivio sam se tom preuzimanju jer podaci pokazuju da bi to bilo kritično za slovensko gospodarstvo, ne samo za Mercator. Agrokor je jako zadužen i pokušava sam sebe sanirati”, rekao je Lahovnik. Po njegovu mišljenju iza preuzimanja stoji vrh UniCredita u Milanu, a glavna namjera Agrokora je dobiti atraktivna mjesta na slovenskim policama.

Ministar Židan rekao je da je Agrokor neprijateljski raspoložen prema slovenskim proizvođačima hrane, a bivši ministar gospodarstva Andrej Vizjak dodao je da je Agrokor brutalan prema dobavljačima.

“Agrokor se javlja kao lijepi ženik, pun obećanja što će učiniti nevjesti. Iskustva iz prošlosti pokazuju da je stvarnost drugačija. Agrokor želi iskoristiti probleme sadašnjih vlasnika, raširiti svoju trgovačku mrežu i uravnotežiti hrvatsku vanjskotrgovinsku bilancu, što je u nacionalnom interesu Hrvatske”, rekao je Vizjak.

Član uprave Agrokora Ivan Crnjac opovrgnuo je tvrdnje o brutalnom odnosu prema dobavljačima. “Ako bi bila istina da ne plaćamo dobavljače, kako bismo ostvarili ovakav uspjeh”, upitao je. Brojka u bilanci prema kojoj Agrokor dobavljačima duguje milijardu eura nije točna, odgovorio je Crnjac.

“Istina je da je Agrokor više puta iskazao interes da preuzme Mercator. Uvjeren sam da bi to bila uspješna priča”, rekao je Crnjac. Jedini cilj Agrokora je, tvrdi, uspjeh slovenskih dobavljača i uspostaviti partnerstvo s manjinskim dioničarima. Dodao je da je Agrokor financijski stabilna kompanija. “Agrokor dolazi s prijateljskim namjerama. Dat ćemo čvrste garancije, a slovenskim dobavljačima smo spremni dati nova tržišta.”

Matej Lahovnik smatra da bi Pivovarna Laško morala svoj udjel u Mercatoru prodavati javnim natječajem, a logično bi bilo da jedan od uvjeta bude da kupac ne može biti neposredni konkurent.

Andrijana Starina Kosem uvjerena je da je riječ o neprijateljskom preuzimanju koje je usklađeno s politikom i vladom. Kad bi banke funkcionirale isključivo gospodarski, reprogramirale bi Laškom dugove i do prodaje ne bi došlo, smatra bivša državna tajnica.

“Ako je neko ulaganje za Pivovarnu Laško strateško, to je Mercator. Pivovarna može prodati sva svoja ulaganja, ali u vlasničkoj strukturi Mercatora mora ostati jer je to optimalno rješenje za njen razvoj”, rekla je Starina Kosem. Dodala je da po njenom mišljenju trenutak nije nimalo pogodan za prodaju ulaganja, a “vlada na to prisiljava Pivovarnu Lašku preko banaka”.

“Ako Agrokor dobije dopuštenje za preuzimanje Mercatora, postavit će se pitanje je li regulator korektno obavio svoj posao”, rekao je Matej Lahovnik.

“Cijeli problem nastao je zbog miješanja politike u gospodarstvo”, smatra bivši ministar gospodarstva koji ističe da je Mercator jedno od rijetkih slovenskih poduzeća koje u krizi bilježi rast prodaje, zapošljava i širi svoju mrežu u inozemstvu. “Volio bih da u vlasništvo uđe strateški partner”, zaključio je Lahovnik. (Bankamagazin)