Ponuda za preuzimanje odnosi se na 1.765.083 dionice, ili 46,88 posto što ih imaju manjinski dioničari. Cijena od 86 eura za dionicu je ona po kojoj je Agrokor kupio i većinski paket dionica od konzorcija prodavatelja

Koncern Agrokor, koji je prošlog petka uplatio dogovoreni iznos vlasnicima 53 posto dionica Mercatora, objavio je u srijedu namjeru preuzimanja preostalih dionica u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, a cijena koju namjerava ponuditi je 86 eura za dionicu.

Obavijest o namjeri preuzimanja Agrokor je danas objavio na svojim internet stranicama te u slovenskom poslovnom listu Finance.

Agrokor je vlasnik 2.000.278 dionica ili 53,12 posto dionica Mercatora, pa će se njegova ponuda za preuzimanje odnositi na 1.765.083 dionice, ili 46,88 posto dionica koje imaju manjinski dioničari, a cijena od 86 eura za dionicu je cijena po kojoj je kupio većinski paket dionica od konzorcija prodavatelja.

Prema slovenskom zakonu, Agrokor najkasnije u roku 30 dana od današnje obavijesti o namjeri preuzimanja mora objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je javila slovenska tiskovna agencija STA, u Agrokoru u srijedu nisu željeli otkrivati pojedinosti o daljnjim postupcima, rekavši samo da će poštivati zakonsku proceduru koja je na snazi u Sloveniji.

Agrokor se nakon uspješne transakcije, kojom je stekao 53 posto dionica Mercatora, već uknjižio na više od dva milijuna Mercatorovih dionica.

Za njih je platio 172 milijuna eura, a stopostotni vlasnički udio bi ga, po cijeni od 86 eura za dionicu, stajao ukupno 324 milijuna eura.

Prema navodima STA, Agrokor je već doznačio i 200 milijuna eura za smanjivanje postojećeg Mercatorova duga bankama te 20 milijuna eura za operativno financiranje Mercatorova tekućeg poslovanja.

Agrokorove aktivnosti na preuzimanju Mercatora vodit će ljubljanska brokerska tvrtka Alta Invest.

U samoj obavijesti se također navodi kako, u vezi s planiranom ponudom za preuzimanje dionica Mercatora, Agrokor Investments, tvrtka registrirana u Nizozemskoj, djeluje usklađeno s Agrokorom, s tim da Agrokor Investments nije preuzimatelj prema ponudi za preuzimanje Mercatora.

Slovenska agencija navodi da su vlasnici preostalih 47 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca na koje će se odnositi Agrokorova ponuda za preuzimanje Splitska banka-Societe Generale (10,76 posto dionica) i Unicredit Banka Slovenija (8,01 posto) te da su se među pojedinačnim vlasnicima zadnjih godina pojavili i hrvatski mirovinski fondovi koji djeluju preko hrvatskih podružnica Societe Generalea i Unicredita.

Nešto više od 10 posto dionica Mercatora u vlasništvu je investicijskih tvrtki i uzajamnih fondova, dok oko 13 posto imaju mali dioničari, a među njima je, preko suvlasništva u tvrtki KLM, i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković. (Banka.hr / Hina)