Za desetak dana Agrokoru se pruža mogućnost prijevremenog iskupa sedmogodišnjih euroobveznica izdanih 2012. vrijednih 300 milijuna eura. Mogućnost će sasvim sigurno iskoristiti.

todoric midiFinancijsku konstrukciju za prijevremeni iskup obveznica, čime će znatno smanjiti troškove financiranja, Agrokor je osigurao prije nekoliko tjedana sklapanjem financijskih sporazuma s bankama.

Jedan sindicirani zajam koji obuhvaća šest banaka i jedan bilateralni ugovor.

Agrokor priprema novu operaciju financijskog restrukturiranja u kojoj bi, zahvaljujući povoljnim okolnostima na tržištu kapitala, jeftinijim izvorima zamijenili čak milijardu eura postojećeg duga. U Agrokoru nisu željeli komentirati neslužbene informacije.

U financijskim krugovima tvrde da je Agrokor za novu financijsku operaciju angažirali Goldman Sachs i JP Morgan. Pripreme traju već tjednima, operacija bi prema planu trebala završiti krajem svibnja.

U žarištu je zamjena dijela domaćih zaduženja jeftinijim inozemnim izvorima. U kojoj formi će se to realizirati nije poznato, a među domaćim bankarima špekulira se da Todorić očekuje da bi pri novom zaduženju mogao postići cijenu između 4,5 i 5 posto, što bi bilo osjetno jeftinije u usporedbi s cijenom trenutnog zaduženja.

Ako je Agrokorova operacija doista usmjerena na financijske aranžmane u domaćim financijskim institucijama, to će biti značajan događaj za hrvatski bankarski sustav. Razduživanje reda veličine oko milijardu eura znači dodatnu likvidnost, a banke i bez toga bilježe velike viškove novca koje nemaju kome plasirati. A zamjenske plasmane za Agrokor u privatnom sektoru bankari će teško naći.

Optimisti se nadaju da bi Agrokorov potez mogao potaknuti banke na proaktivniji pristup ostatku poduzetništva. Pesimisti pak upozoravaju da bi to mogao biti novi poticaj matičnim bankama za povlačenje viškova kapitala s hrvatskog tržišta. (banka.hr)