Agrokor je ovih dana, u kompleksu Mitrovac u Baranji, dovršio radove na izgradnji staklenika za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice na površini od 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj, izvijestili su iz koncerna Agrokor.

U priopćenju se ističe kako je staklenik je dio projekta Mitrovac koji je primjer održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje, a sastoji se od farme, bioplinskog postrojenja, solarne elektrane i staklenika koji koristi dio energije proizvedene u bioplinskom postrojenju.

U izradu i opremanje staklenika uloženo je ukupno 78 milijuna kuna, a staklenik je podignut u rekordnom roku od samo 6,5 mjeseci. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom tvrtke Netafim, jedne od vodećih u svijetu, a na izvođenju radova i montaži opreme angažirane su brojne hrvatske tvrtke.

U stakleniku Mitrovac uzgajat će se rajčica grapolo i sorta beef, što će biti ujedno i jedina domaća proizvodnja te sorte u Hrvatskoj. Očekivani godišnji prinos rajčice je 2.300 tona, a prva berba očekuje se već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice, kažu u Agrokoru.

Što se tiče samog proizvodnog procesa, riječ je o hidroponskom tipu uzgoja što podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku. Sam proces proizvodnje zahtijeva konstantan nadzor tehnologa koji brinu o rastu biljaka, ali i edukaciji zaposlenika i pravilnoj brizi i načinu rada s biljkama.

U stakleniku će u prvoj fazi, u stalnom radnom odnosu, biti 50 zaposlenika. Proizvodnja rajčica je cjelogodišnja, a odvija se na način da se na početku proizvodne godine obavlja pozicioniranje biljaka, njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu.

Iz Agrokora pritom napominju kako se u procesu uzgoja rajčica, za proces zagrijavanja staklenika, koristi dio toplinske energije iz Agrokorovog bioplinskog postrojenja.

Agrokor koncern u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna, a uz dovršeni staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo rajčice planira se uskoro i dovršetak nove farme kapaciteta 2.000 muznih krava te bioplinskog postrojenja od dva megavata, što su investicije vrijedne dodatnih 140 milijuna kuna.

Riječ je o najvećim investicijama u poljoprivredi u Hrvatskoj i regiji, od kojih se očekuje godišnji prihod od 150 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.