agrokor-vina-midi1Agrokor vina, u čijem su asortimanu objedinjena Vina Belje, Vina Laguna, Iločki podrumi, Istravino i Podrum Mladina, ostvarila su značajan rast izvoza u 2011. u odnosu na godinu ranije, a pozitivan trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, izvijestili su iz te tvrtke.

Tako je u lani ostvaren količinski rast izvoza od 40 posto u iznosu na 2010. godinu te financijski rast od 27 posto. U prva dva mjeseca 2012., u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Agrokor vina bilježe financijski porast izvoza od 24 posto i količinski 32 posto pri čemu je za 57 posto porastao izvoz premium serije vina.

Kako se navodi, vina iz asortimana Agrokor vina prepoznala su i odlično prihvatila tržišta Njemačke, Austrije, Poljske, Švicarske i Srbije. Na njemačkom tržištu Agrokor vina lani bilježe 24 postotno količinsko i vrijednosno povećanje izvoza u odnosu na 2010. godinu.

Posebno su dobro prihvaćene sorte malvazija i plavac, a u posljednje vrijeme sve bolju prodaju ostvaruju i beljska vrhunska i kvalitetna graševina, zatim Merlot iz Vina Belje i graševina Iločkih podruma, ističu iz tvrtke.

Izvoz Agrokor vina na tržište Austrije u 2011. bilježi količinsko povećanje čak 386 posto te vrijednosno povećanje 573 posto, na što je utjecao prodor premium vina u austrijske vrhunske restorane u kojima su odlično prihvaćena od strane kupaca.

Značajan porast izvoza ostvaren je i na tržištu Srbije, količinsko povećanje od čak 344 posto te vrijednosno povećanje 359 posto. Na tržištu Švicarske bilježi se količinsko povećanje izvoza od 27 posto, te vrijednosno povećanje 16 posto.

U 2011. godini Agrokor vina po prvi su puta izvezla vina na tržište Ukrajine. U prvoj fazi to je bio samo asortiman De Mar, a planira se i proširenje asortimana s linijom Vina Laguna.

Također, u studenom 2011. godine, nakon što su zadovoljila sva stroga pravila i procedure za iskorak na zahtjevno kanadsko tržište, Agrokor vina isporučila su kanadskom partneru 1800 boca De Mar Terana i 1320 boca vrhunske graševine Vina Belje. Vrhunska graševina je već skoro rasprodana, a snažniji plasman Terana očekuje se tijekom ožujka i travnja.

U 2012. godini Agrokor vina nastavit će širenje na nova izvozna tržišta i zajedno s ostalim hrvatskim proizvođačima vina raditi na zajedničkoj strategiji i izgradnji snažnije prepoznatljivosti hrvatskih vina i Hrvatske kao vinske zemlje. U planu je širenje na zemlje Beneluxa, Skandinaviju te Veliku Britaniju koja je ujedno najveći uvoznik vina u EU s gotovo 45 posto od ukupnog uvoza. Poseban je naglasak na izvozu hrvatskih vrhunskih vina koja stvaraju i grade imidž vrhunske kvalitete hrvatskih vina, zaključuje se u priopćenju.