Proces preuzimanja Mercatora od strane Agrokora plijenio je pažnju medija i u prosincu. Osim o poslovanju i poslovnim rezultatima o kojima se najviše objavljivalo, dosta se pisalo o asortimanu i cijenama proizvoda posebno vezanih za blagdanske delicije, uređenje doma, kićenje bora te prigodnih darova.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u prosincu najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

LIDERI ZADRŽALI POZICIJE
Prva tri mjesta po zastupljenosti u medijima ostala su nepromijenjena. Prvi je Konzum, slijede Mercator te Lidl. Razlika između prvog Konzuma i drugog Mercatora je samo u četiri objave. Lidl koji je na istoj poziciji kao i u prošlim mjesecima, u prosincu je zabilježio nešto veći broj objava te povećao razliku u odnosu na četvrto mjesto.

Od četvrtog do šestog se mjesta nalaze isti trgovački lanci kao u studenom, no malo promijenjenih pozicija. Plodine su napredovale za dva mjesta, Spar je zadržao peto mjesto, a Kaufland je pao za dva mjesta.

O Konzumu se najviše pisalo vezano za poslovanje, a zatim za asortiman, ponudu te cijene proizvoda. Objavljeno je da je trgovina Konzuma u Vlaškoj ulici prvi trgovački objekt u Hrvatskoj s LED rasvjetom čime je ostvarena značajna energetska ušteda u odnosu na dosad korišteno konvencionalno rješenje. Valja navesti i ”Ludi petak” koji je Konzum organizirao na Svetog Nikolu, 6. prosinca. Radilo se o rasprodaji od više od 1000 artikala po konceptu – kako odmiče dan, tako popusti na odabrane artikle rastu.

Vezano za Mercator najviše se ponovno pisalo o prodajnom postupku te uvjetima koji se moraju ispuniti kako bi ga Agrokor mogao preuzeti. Objavljeno je i da je Mercator od većine zajmodavaca dobio odobrenje na predloženi okvirni sporazum o restrukturiranju dugova tvrtke. Time je opet produljen moratorij na otplatu glavnica svih kreditnih obveza kompanije, ovaj put do 31. ožujka 2014. godine.

Lidl je uveo tablet računala u svakodnevno poslovanje te tako olakšao rad svojim djelatnicima. Općenito se u prosincu najviše pisalo o poslovnim rezultatima ovog trgovačkog lanca, a valja spomenuti i humanitarnu akciju koju je trgovački lanac Lidl organizirao zajedno s Hrvatskim Caritasom. Radi se o akciji ”Pomagati je lako” u kojoj je prikupljeno 65 tisuća proizvoda namijenjenih socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima.

TEMATSKI POGLED
Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), sa 60,56% udjela. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda u trgovačkim lancima s udjelom od 22,62%. Tema vezana za promidžbu i sponzorstva nalazi se na trećem mjestu s udjelom od 10,84%.

U prosincu nije bilo razlike u odnosu na vrstu medija koji pišu o trgovačkim lancima. U postocima je omjer 50:50, a ako pogledamo prema broju objava, tada je razlika u jednoj objavi u korist portala.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su portali www.limun.hr te www.jatrgovac.hr. Slijedi dnevni list 24 sata te portal www.poslovni.hr.

O većini su navedenih tema više objavljivali tiskani mediji, osim kad se radi o poslovanju i tematici koja je svrstana pod “ostalo”. O poslovanju, o kojem se ukupno naviše objavljivalo, na portalima je zabilježeno 59,6% objava, u odnosu na 40,4% objava u tiskanim medijima.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike Usluge i odnosi prema kupcima: 87,5% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić