VijestiSvijetAmeričko ministarstvo očekuje rekordan prihod u poljoprivredi

Američko ministarstvo očekuje rekordan prihod u poljoprivredi

Skok cijena žitarica i stoke u ovoj godini podići će prihod u američkoj poljoprivredi na povijesno visoku razinu, procijenilo je ministarstvo poljoprivrede.

Ukupni prihod u nominalnom izrazu bit će veći za 24,3 posto i iznosit će 541,3 milijarde dolara. U ratarstvu porast će za 19 posto, na 285 milijardi dolara, a značajan motor rasta bit će prodaja kukuruza, soje i pšenice.

Još će snažnije porasti ukupni prihod stočara, za 31 posto, na 256 milijardi dolara, procjenjuje ministarstvo.

Neto prihod u poljoprivredi porast će u ovoj godini 13,8 posto na 160,5 milijardi dolara, pokazuju izračuni.

Prilagođen za inflaciju, neto prihod dosegnut će najvišu razinu od 1973. godine, a neto gotovinski prihod bit će najveći otkada ministarstvo objavljuje podatke.

Neto gotovinski prihod obračunava se u godini prodaje, a neto prihod u godini proizvodnje i uključuje faktore poput pada vrijednosti imovine poput poljoprivredne opreme.

Snažno će u ovoj godini porasti i troškovi proizvodnje, dodaje ministarstvo, dodavši da će u nominalnom izrazu biti viši u gotovo svim stavkama, a najviše bi u dolarima trebali porasti troškovi stočne hrane i gnojiva, vapna i drugih inputa povezanih s tlom.

Najveći postotni skok trebali bi pak zabilježiti troškovi goriva i nafte, za 47,4 posto, na 20,5 milijardi dolara. Slijede troškovi kamata koji bi trebali porasti za 41 posto, na 27,4 milijarde dolara.

Dug poljoprivrednika trebao bi u nominalnom izrazu porasti za 5,9 posto. Kada se prilagodi za inflaciju, bit će na razini prošle godine, procjenjuje ministarstvo. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...