Većina proizvoda iz ponude Špajze ima ekološki certifikat, a svi dolaze od provjerenih proizvođača. Ponuda je zaista šarolika i sastoji se od nepakiranog kruha, peciva, pita od jabuka i energetskih kocki, ali i mlijeka i mliječnih proizvoda iz Istre, kraft piva i brojnih drugih delikatesa.

U Hrvatskoj se, pretežito iz kućanstava, godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, objavila je nedavno Europska komisija. Preračunato u novac, ispada da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci hrane u vrijednosti od otprilike tisuću kuna, upozorava nas naša sugovornica Ana Kovačević, suvlasnica Špajze, jedne posebne riječke trgovine. “Problem bacanja hrane kod nas, ali i u svijetu, vrlo je ozbiljan.

On nije samo skriveni trošak za kupce, već se tu krije i ostali ‘otpad’ kao što su trud i resursi proizvođača, troškovi transporta, trgovine i sličnog, koji postaju uzaludni ako se proizvedena hrana u tolikoj mjeri baca”, uvodi nas u tajne života bez otpada odnosno priču o zero-waste pokretu i trgovini Ana. Na ovakve zabrinjavajuće podatke ni ona ni njena partnerica, Dina Benazić, nisu mogle ostati ravnodušne pa su odlučile “biti promjena koju žele vidjeti”, odradile svoju dozu hrvanja s birokracijom i potrage za odgovarajućim prostorom te konačno u kolovozu ove godine otvorile prvu riječku zero-waste trgovinu.

Ideja o Špajzi rodila se prije gotovo dvije godine iz njihovog zajedničkog interesa za zaštitu okoliša. “Zero-waste trgovine otvaraju se posljednjih nekoliko godina diljem svijeta, pa i kod nas u Splitu i Zagrebu, i trend je to koji smo pratile i priželjkivale i u Rijeci. Ako ste svjesni problema jednokratne plastike i odlaganja otpada, svjesni ste i potrebe očuvanja okoliša. Današnje trgovine nisu osmišljene tako da kupcima koji žele čuvati okoliš to i omoguće i zato tu nastupamo mi”, objašnjava Ana te dodaje kako je prvotno ime dućana trebalo biti Špeža, ali kako se ono, slučajnom pogreškom dizajnerice premetnulo u Špajza, to im se na koncu i više svidjelo.

Vlastiti poduzetnički pothvat vide kao dobar način da kao mlade osobe shvate odgovornost koju podrazumijeva poduzetništvo, ali i da dobiju slobodu koju kod drugih poslodavaca ne bi imale. Iako im formalno obrazovanje nije trgovačkog smjera, Dina je magistra agrobiznisa i ruralnog razvitka, a Ana prevoditeljica, uz malu pomoć prijatelja pri uređenju trgovine, njihov “posao iz snova” svakodnevno zdravim i okolišu neškodljivim namirnicama i pakiranjima uveseljava Riječane.

SAMO NEOPHODNO
Zero-waste ili “nula otpada” je pokret, zapravo način života, kojemu je cilj smanjiti otpad koji proizvodimo kao kupci i krajnji korisnici, kazuje dalje gorljivo Ana. “To znači da ćemo prvenstveno odbijati kupovati stvari koje nam nisu neophodne, zatim da ćemo kupovati proizvode pakirane u što održiviju ambalažu, po mogućnosti u onu koju možemo ponovno iskoristiti, te da ćemo otpad koji je biorazgradiv na kraju i kompostirati. Zero-waste je i mnogo više od toga, pa je isto tako bitno kupovati voće i povrće koje nije tretirano štetnim supstancama i koje u konačnici zagađuje, kako okoliš, tako i nas same. U praksi to znači da u odnosu proizvođač-trgovina nastojimo smanjiti otpadnu ambalažu i kupovati hrvatske proizvode čije porijeklo i način proizvodnje poznajemo. U trgovini su ti proizvodi ponuđeni u rinfuzi, u velikim posudama, i kupac može kupiti točno onoliko proizvoda koliko mu treba i pakirati ga u staklenke ili posude koje donese od kuće. Tako smanjujemo i otpad od nepotrebne ambalaže, ali i otpad od hrane iz kućanstava jer ne kupujemo previše”, objašnjavaju nam detaljno Dina i Ana glavne postulate načina života koji su odlučile usvojiti i promovirati kroz svoj dućan.

Neke proizvode, kao što su pekmez, jogurti, ulja i slično, teško je iz sanitarnih razloga, ali i zbog toga što im je vijek trajanja usko povezan s ambalažom, ponuditi u rinfuzi, pa ih se u Špajzi može kupiti u staklenkama ili sličnim pakiranjima koja je moguće reciklirati. Za skeptične kupce koje kopka je li u bačvi primjerice ulje baš određenog proizvođača, pripremile su već pakirane boce s originalnim etiketama. Onima koji nemaju tih briga na raspolaganju je rinfuza koja je ujedno i jeftinija od već zapakiranog proizvoda. “Pekmezi će i dalje biti u staklenkama, no one se naknadno mogu upotrijebiti za transport proizvoda koje nudimo u rinfuzi pa tako, iako se lako mogu i reciklirati, ipak ostaju u upotrebi”, još jednom nas kratko u osnove zero-waste principa uvodi Ana.

Od početka poslovanja ponuda Špajze se s 300 artikala povećala na njih 420. Najviše je riječ o proizvodima domaćih OPG-ova, dok su iz uvoza deterdženti i neki orašasti plodovi. I nema čega nema. Nepakirani kruh, peciva, dijabetički kroasani, pite od jabuka i energetske kocke, mlijeko i mliječni proizvodi iz Istre, kraft pivo, med, tjestenine, hrvatska eko brašna i to kukuruzno, konopljino, laneno, sezamovo, bademovo, lješnjakovo, pšenično, od kamuta, od ječma, od heljde, buče i pira.

Tu su i kava, suho voće, ulja, čajevi, džemovi, pekmezi, sokovi, sirupi, ali i kozmetički proizvodi, te primjerice zero-waste neprehrambeni proizvodi kao što su higijenski ulošci od bambusa, bambusovi štapići za uši i četkice za zube, staklene boce za vodu i bambusove šalice za kavu. “Većina asortimana su eko certificirani proizvodi, ali imamo i one koji to nisu, ali dolaze od provjerenih proizvođača”, ponosno ističe Ana.

JEDNOSTAVNA KUPOVINA
Dodaje kako je većina kupaca oduševljena idejom rinfuze i redovito u kupnju dolazi s vlastitim staklenkama. Ostali se tek privikavaju na ideju, ali sviđa im se što nude prirodne i lokalne proizvode koji se drugdje ne mogu naći.

Kupovina u Špajzi vrlo je jednostavna. Kupci mogu sami donijeti staklenke i posude i u njih pakirati proizvode u rinfuzi. Za one koji dođu nepripremljeni nude staklenke, ali i papirnate vrećice. Za sada, na usluzi mušterijama troje je zaposlenih, a dodatna zapošljavanja su na redu ako se Špajza odluči širiti.

Stalni kupci već koriste mogućnost dostave poznatih i prokušanih proizvoda na kućni prag, a mlade poduzetnice pripremaju i web shop koji će dodatno olakšati život poklonicima održivog načina života. “Čim web shop postaje aktivan krećemo sa širenjem dostave po Rijeci i široj okolici, ali i po cijeloj Hrvatskoj”, optimistično najavljuje Ana. Za sve ostale dotad je na raspolaganju trgovina u Ružićevoj koju su Dina i Ana same uredile.

“Za sada smo vrlo zadovoljne reakcijom i interesom kupaca i sve ide kako smo zamislile. Kako bismo što više proizvoda mogle ponuditi u rinfuzi morat ćemo još poraditi na proširenju asortimana”, navodi nam Ana, a posebno je ponosna na činjenicu da su za neke proizvode ambalažu u potpunosti izbacile iz cijelog procesa od proizvođača do kupca. “Ponosne smo i na naš trud, hrabrost i volju da svakoga dana nastavljamo raditi u Hrvatskoj, ali i na činjenicu da smo puno problema koje smo smatrale nesavladivima, na kraju ipak uspjele savladati”, vedro zaključuje za kraj ova mlada poduzetnica.