Šareni svijet: Majka i kći u carstvu šarenih vitamina

Nakon što se okušala i kao frizerka, fitness trenerica, prodavačica u pekarni, Tina Petranović uz svesrdnu pomoć majke odlučila je pokrenuti vlastiti posao i nije požalila. U njihovom Šarenom svijetu svakodnevno se nude svježe cijeđeni sokovi, ali i pregršt voća i povrća većim dijelom porijeklom s domaćih poljoprivrednih gospodarstava.

Čovjek koji već u svojim 20-im godinama spozna što ga točno u životu veseli, za koji posao mu ništa nije teško učiniti, što ga ispunjava i još pritom od svoga rada može pristojno živjeti, može se zaista smatrati sretnikom. U našoj priči ovoga je puta riječ o sretnici – Tini Petranović, vlasnici nevelike voćarne Šareni svijet u zagrebačkoj Maksimirskoj ulici koja već gotovo dvije godine slučajne prolaznike, kao i mnoge namjernike, svakodnevno opskrbljuje svježim voćem i povrćem, ali i svježim dozama vitamina u bočicama.

Nakon završene srednje frizerske škole, Tina se okušala i u struci, ali i kao fitness trenerica, prodavačica u pekarni, komercijalistica, a radila je i u kazinu. Sudbonosno je bilo zapošljavanje u voćarni sličnog profila kao Šareni svijet. “Prirodni mirisi hrane, voća i povrća porijeklom s domaćih poljoprivrednih gospodarstava inspirirali su me da se i sama okušam u trgovini nakon čega sam shvatila da kad radiš ono što voliš zbilja ništa nije teško. S obzirom na to da živim u Novom Zagrebu, buđenja malo iza 4 ujutro su mi svakodnevica. Slijedi nabava robe, dolazak u dućan, izrada sokova i punjenje polica uz neprestano posluživanje mušterija”, prepričava Tina svoj uobičajeni dnevni ritam dodajući kako joj on zaista ne predstavlja napor.

Možda je tajna njenog uspjeha u činjenici da je od početka bavljenja privatnim biznisom imala posvemašnju pomoć i podršku vlastite majke koja je, ostavivši svoj posao u ugostiteljstvu, odlučila pomoći kćeri i to ne samo savjetom ili financijski, već svakodnevnim konkretnim zalaganjem i radom u Šarenom svijetu. “Imati majku za zaposlenicu sigurno ima prednosti i mana. Ali prevladavaju ipak dobre strane jer se sigurno obje puno više trudimo kad znamo da radimo za sebe”, naglašava Tina prisjećajući se kako je pomoć majke Darje bila posebno dragocjena prije i odmah nakon otvaranja kad je trebalo savladati brojne nove pojmove i procedure.

Od samog početka Tinin je poslovni pothvat obećavao jer nije, poput mnogih, zapela u ponekad beskonačnoj domaćoj birokraciji. Sve dokumente i potrebne dozvole uspjela je ishoditi za tri mjeseca, a prostor koji je u Maksimirskoj unajmila od legendarnog zagrebačkog urara Lebarovića uredila je uz pomoć dečka i prijatelja i brzo ga napunila bogatom ponudom svježeg voća i povrća, začinskog bilja, orašastih plodova, jaja i raznih ulja.

PO NARUDŽBI
Posebno u svojoj ponudi voli istaknuti široki dijapazon svježe cijeđenih sokova što je naišlo na odličan odaziv kupaca. “U sokove ne stavljamo nikakve dodatke pa ni vodu ni šećer i to je vjerojatno jedan od glavnih razloga da nam se kupci neprestano vraćaju i nikada nismo imale niti jednu primjedbu na naš proizvod”, s ponosom ističe Tina dodajući kako su kombinacije sokova gotovo nebrojene. Naglašava kako je ključno da u njih idu najkvalitetnije sorte jabuka – Fuji ili Pink lady. Neke je recepte odnosno varijacije sokova osmislila sama, dok je druge preuzela s interneta. Dnevno zimi proda otprilike 50 bočica zapremine od 0,33 L, a ljeti je potražnja, razumljivo, bitno veća pa se broj prodanih sokova popne i do 150. Sokovi se rade i po narudžbi kupaca i u većim količinama, a jedan od najzahtjevnijih je onaj od celera zbog specifične relativno suhe strukture tog povrća koja podrazumijeva snažan stroj za cijeđenje. Osim sokova, šarenu ponudu voćarne čine i razne ribane salate, poput one od kupusa, pa voćne salate ili primjerice očišćeni šipak.

Da je više mjesta, Tina bi u ponudu svakako uvrstila i mlijeko kao i ostale mliječne proizvode. “Za širenje poslovanja nužna mi je internet stranica na kojoj bih mogla predstaviti sve što moj dućan nudi”, navodi Tina te dodaje kako je pokretanje weba stoga svakako u njenim kratkoročnim planovima. Među planovima je i otvaranje Šarenog svijeta na još jednoj lokaciji u Zagrebu. Gdje će se točno smjestiti, Tina još nije ne zna sa sigurnošću, ali zna kako će lokacija ovisiti o broju ljudi koji potencijalnim kvartom prođu dnevno te dostupnim parkirnim mjestima ispred dućana. To je upravo ono što joj na trenutačnoj poziciji nedostaje.

NOVI KONCEPT
A novi će prodajni prostor doživjeti i proširenje asortimana u odnosu na prvi Šareni svijet. “Plan je da u novom dućanu kupci mogu naći sve potrebno za pripremu ručka ili večere – od brašna, mesa, mlijeka. Htjela sam sličnu ponudu imati i ovdje u Maksimirskoj, ali prostor mi zaista ne dopušta”, otkriva Tina uz smiješak pojašnjavajući kako je sada najveća prepreka to što si kupci ponekad smetaju ako ih je previše u dućanu pa nažalost ne uspiju vidjeti što im se sve nudi. A to je zaista šteta jer kad uspiju proučiti ponudu svi se pozitivno iznenade. Od povrća tu su poriluk, celer, krumpir, luk, mrkva, prokulice, krastavci, rajčica, a od voća jabuke, kruške, naranče, klementine, mandarine, limun – najvećim dijelom proizvodi dalmatinskih poljoprivrednika s područja Biograda, Pakoštana, Škabrnje, Zadra ili iz doline Neretve. Maslinovo ulje i suhe smokve dolaze pak iz Biograda na Moru dok su bučino ulje i jabučni ocat iz varaždinskog kraja. Šipak nabavlja iz Turske jer se on pokazao najboljim.

Nije Tina sasvim sigurna koliko je artikala uspjela smjestiti u svoj dućan, između ostaloga i jer se njihov broj neprestano mijenja, ali procjenjuje kako ih je 60-ak. Sve u svemu dosadašnjim je rezultatima rada u suradnji s majkom više nego zadovoljna. Da je tomu tako dokazuju i planovi o širenju, ali i najava sasvim novog koncepta koji našem tržištu namjerava ponuditi ova mlada poduzetnica. O čemu je točno riječ ne želi otkriti kako ne bi inspirirala konkurenciju. Za kraj još jednom ponavlja kako je prezadovoljna smjerom kojim se razvija njen poduzetnički put. “Puno mi je lakše ovako i mislim da ne bih nikada mogla cijeli dan sjediti u uredu. Najvažnije je u životu raditi ono čime si zadovoljan, čak i ako je ponekad malo napornije”, poručuje za kraj razgovora Tina.