Anuga 2023 – Sajam koji je nadmašio sva očekivanja

U pet dana, od 7. do 11. listopada, sajamskim je prostorom koji se prostirao na 300.000 četvornih metara prošetalo 140.000 posjetitelja iz 200 zemalja, a svoje je proizvode izložilo 7.900 izlagača iz 118 različitih država.

Anuga kao najveći i najvažniji svjetski sajam hrane i pića ponovno je u svom ovogodišnjem izdanju nadmašio sva očekivanja posjetitelja, izlagača i organizatora potvrdivši svoju poziciju globalnog lidera u sajmovima ovog tipa. U pet dana, od 7. do 11. listopada, sajamskim je prostorom koji se prostirao na 300.000 četvornih metara prošetalo 140.000 posjetitelja iz 200 zemalja, a svoje je proizvode izložilo 7.900 izlagača iz 118 različitih država. Udjelom od čak 94 posto stranih izlagača i 80 posto inozemnih posjetitelja Anuga je više nego ikad potvrdila i svoj međunarodni karakter. “Tijekom proteklih desetljeća Anuga se etablirala kao neupitni događaj broj jedan u svojoj industriji, a proteklo izdanje još je jedan dokaz njene kvalitete i relevantnosti u brzo rastućem sektoru. Ponosni smo što smo još jednom uspjeli ujediniti i ojačati globalnu zajednicu hrane i pića pod zastavom Anuge”, istaknuo je Gerald Böse, predsjednik i glavni izvršni direktor Koelnmesse GmbH.

Uz geslo “Održivi rast” ovogodišnja se Anuga prvenstveno fokusirala na teme održivosti i odgovornog korištenja resursa. Stručnjaci iz cijeloga svijeta predstavili su raznolike pristupe pitanjima kao što su optimizacija opskrbnih lanaca ili poštena proizvodnja hrane, čime je dodatno naglašena jasna opredijeljenost industrije ka održivom razvoju i spremnost za suočavanje s globalnim izazovima.

Uz geslo “Održivi rast” ovogodišnja se Anuga prvenstveno fokusirala na teme održivosti i odgovornog korištenja resursa

“Kao najveći svjetski sajam hrane i pića, Anuga 2023. postavila je važan smjer za budućnost prehrambene industrije. Kao takva promiče i dijalog te suradnju između tvrtki, organizacija, industrije, ali i znanosti i politike kako bi zajednički oblikovali održivu budućnost”, dodao je Gerald Böse.

Björn Fromm, predsjednik Udruženja njemačke maloprodaje robom široke potrošnje (BVLH), dodao je kako je impresivan povratak Anuge koja je ujedno dokazala da je se s pravom smatra vodećim svjetskim sajmom za prehrambenu industriju. “Svatko tko pozorno prati raznovrsni prateći program i razgledava brojne inovacije može se uvjeriti kako sajam postavlja i tematske trendove. ‘Održivi rast’, središnja tema Anuge 2023., bila je praktički opipljiva u svakoj dvorani. U svojstvu predsjednika BVLH-a oduševljen sam i s pozicije suorganizatora dalje razvijati Anugu i tako pridonijeti održanju njene vodeće uloge među svjetskim sajmovima hrane”, zaključio je Fromm.

Organizatori su uvjereni kako je, uz raznolika popratna događanja i kongresni program te konferenciju Anuga Horizon, ovogodišnji sajam više nego ikada prije prehrambenoj industriji za budućnost donio neke nove impulse. Tijekom sajma održani su stručni paneli koji su se bavili najvažnijim pitanjima industrije, ali i prateći događaji organizacija kao što su EIT Food i UNIDO, koji su ponudili drugačije perspektive i rješenja. Sve u svemu, kao rasadnik znanja i know-howa Anuga je zasigurno predstavila neke nove, ali i aktualne  trendove.

Izlagači su posebno pohvalili visoku kvalitetu stručnih posjetitelja jer “svatko tko je netko” u sektoru trgovine i proizvodnje hrane bio je viđen u Kölnu. Predstavili su se, dakle, svi relevantni maloprodajni igrači: Amazon, Aeon Co, Aldi, Auchan, Carrefour, Coop, Cosco Wholesale, Colruyt Group, Lidl & Kaufland, Metro, Mercadona, Migros, Rewe, Spar i Walmart. Najviše posjetitelja iz europskih zemalja zabilježeno je iz Velike Britanije, Italije, Nizozemske, Španjolske i Turske, a izvan Europe najzastupljeniji su bili Brazil, Kina, Japan, Koreja i SAD.

ZAJEDNIČKI NASTUP
Zajednički nastup hrvatskih tvrtki i ove je godine, deveti puta za redom, organizirala Hrvatska gospodarska komora, a u njenoj su se organizaciji predstavile tvrtke Apimel, Avem, Dupin, Hermes international, Kraš, Pekar Tomo, Solana Nin i Varžak med s proizvodima konditorske industrije, pekarstva, pčelarstva te po prvi puta ručno branom morskom soli.

“HGK je i dalje jedina institucija u RH koja ima znanje, resurse i sposobnosti pomoći članicama u svim kritičnim koracima procesa internacionalizacije poslovanja. Kako područje internacionalizacije, konkretno organizacije nastupa na međunarodnim sajmovima, zahtijeva i značajna financijska sredstva, veseli činjenica da smo ove godine našim članicama, sudionicama sajma Anuga, osigurali sufinanciranje nastupa od strane Ministarstva poljoprivrede temeljem dodijeljenih bespovratnih sredstava odobrenih u okviru Javnog poziva za sufinanciranje organiziranog nastupa hrvatskih gospodarstvenika na velikim međunarodnim događanjima u 2023. godini”, kazao je tom prigodom Luka Burilović, predsjednik HGK.

IZ HGK upozoravaju kako se hrvatski deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni hrane u pola godine približio milijardi eura, što je rekord. Ovim tempom, a i s obzirom na značajnu turističku potražnju, mogli bi se približiti deficitu od dvije milijarde eura na razini čitave 2023. godine. Rast deficita dijelom je uvjetovan globalnim rastom cijena, no prisutan je i značajan rast volumena što potvrđuju podaci o uvezenim količinama. Pojašnjavaju kako je izvoz u šest mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. zabilježio rast od 16,8 posto i iznosi 1,85 milijardi eura, što je povećanje od 266,6 milijuna eura. Uvoz je porastao 21,8 posto, za 500,5 milijuna eura, i iznosi 2,79 milijardi eura. “Bez povećanja volumena proizvodnje i produktivnosti u primarnoj proizvodnji i preradi nećemo imati dobre rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni, posebice u onim ‘kriznim’ proizvodnjama u kojima ostvarujemo najveći deficit – meso, mlijeko, voće i povrće”, istaknula je Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK.

ISPUNJENA OČEKIVANJA
Zajedničke nastupe hrvatskih tvrtki na sajmu Anuga HGK organizira u kontinuitetu još od 2007. godine, a među redovitim izlagačima je Hermes International. U tvrtki iz Sračinca ističu kako im je ovo jedan od neizostavnih događanja na kojima predstavljaju svoj brend Dida Boža i izlažu svoje proizvode. “Anuga, kao jedan od vodećih sajmova na svijetu, za našu je tvrtku postao neizostavan događaj na kojemu se redovito predstavljamo. Izlaganjem na sajmu cilj nam je pronaći nove distributere, vidjeti novitete koje tržište nudi i upoznati kolege sa susjednih štandova jer se tako uvijek rađaju nove i zanimljive suradnje te razmjenjuju različita poslovna iskustva”, pojašnjava Sara Stjepanek iz Odjela prodaje i marketinga Hermes Internationala.

Posjetiteljima su predstavili cjelokupan Dida Boža asortiman odnosno ekološke i konvencionalne džemove, prirodne namaze i ekološke sokove bez dodanog šećera, a fokus su stavili na nova elegant pakiranja ekstra džemova. Posjetitelji su prvi puta na sajmu imali priliku na njihovom štandu isprobati i novi ekološki namaz Jaffa kao zdraviju inačica uobičajenih čokoladnih namaza.

Organizatori su uvjereni kako je ovogodišnji sajam više nego ikada prije prehrambenoj industriji donio neke nove impulse

Nastup na sajmu ispunio je njihova očekivanja i zadovoljni su standardno dobro organizacijom. “Već na početku sajma posjetili su nas naši najveći distributeri i partneri iz Amerike, a uz njih i zanimljivi klijenti iz Indonezije, Koreje i nekoliko europskih država”, ističe Stjepanek pohvalivši ujedno i organizaciju pod palicom HGK. Osim na Anugi, Hermes International ove se godine u lipnju u sklopu Dalmatia brenda predstavio na Fancy Food showu u New Yorku, izlagali su i na manjim sajmovima u Hrvatskoj, a kako je nastup na inozemnim sajmovima dio njihove poslovne kulture već sada imaju potvrđeno izlaganje na sajmu Sial u Parizu u sljedećoj godini.

U organizaciji HGK na ovogodišnjoj Anugi nastupio je i domaći konditor Kraš. “Iako poslovanje u svim industrijama postaje sve više digitalizirano te se odvija u online svijetu, i dalje je izravan kontakt s potencijalnim partnerima i kupcima iznimno važan. Upravo se takve vrste susreta događaju na ovakvim sajmovima, od kojih bismo dodatno istaknuli ISM, međunarodni konditorski sajam u Kölnu, također iznimno važan svjetski sajam za našu industriju”, poručili su iz Kraša uz napomenu kako sajmove vide kao priliku za predstavljanje svojih proizvoda, podizanje svijesti o brendovima, povezivanje s potencijalnim kupcima i partnerima te mogućnost dobivanja uvida u to kako tržište diše. Sajmovi su za njih mjesta na kojima se najbolje mogu pratiti novi trendovi, a na taj se način educiraju i inspiriraju za novosti u vlastitom poslovanju.

Na Anugi su zainteresiranoj javnosti predstavili Bajaderu, Životinjsko carstvo, Dorinu, Domaćicu, Ki-Ki bombone te mnoge druge brendove za koje i po dosadašnjim reakcijama sa stranih tržišta zaključuju da su jaki aduti koji mogu stajati uz bok najvećim konditorskim proizvođačima. Ovogodišnje im je izlaganje donijelo niz sastanaka, kao i konkretnih pregovora za neka nova tržišta od kojih izdvajaju one oko povratka tvrtke na tržište Kuvajta i Libije.

KLJUČNI SAJAM
Za vinkovački Pekar Anuga je, uz Sial, jedan od ključnih sajmova u prehrambenoj industriji, a sajmove i inače smatraju suštinski značajnima za prodaju, odnosno privlačenje novih kupaca te održavanje veza s postojećima jer im pružaju mogućnost za predstavljanje noviteta i degustiranje njihovih proizvoda.

“Sajam Anuga dio je vrlo razvijene i uhodane industrije pa je samim time i sama organizacija na jednakoj, visokoj razini. Mi smo fokusirani na praćenje trendova koje ovaj sajam nameće, a ove je godine poseban naglasak na smjernice i trud uložen u Halal i plant-based programe”, ističu u Pekaru te dodaju kako već dugo rade na razvoju specifičnih novih proizvoda, a ovaj posljednji sajamski nastup pomogao im je da ponudu prilagode aktualnim trendovima i odgovore na potrebe tržišta.

U Kölnu su ove godine, uz već poznati asortiman, predstavili najnoviji proizvod – Burek sticks. “Ovaj svježi dodatak prava je gastro-poslastica u kompaktnom pakiranju, savršeno zgodna za svakodnevno uživanje ili za ponijeti sa sobom u pokretu. Štapiće smo predstavili u gramažama od 100 i 120 g, a njihova vanjska hrskavost te unutrašnje bogatstvo okusa upravo je ono čime smo zasigurno privukli pažnju naših kupaca. Zadovoljili su i najzahtjevnije gurmane jer dolaze u raznolikim okusima poput junetine, sira, sira i špinata, pizze i topljenog sira sa šunkom”, poručuju iz Pekara.

Izražavajući zadovoljstvo organizacijom Anuge, iz ove vinkovačke tvrtke posebno naglašavaju kako im je od velikog značaja susret s postojećim kupcima, ali i razmjena kontakata s novima te prikupljanje upita i saznanja pri čemu se nerijetko dogodi da upravo u Njemačkoj posao sklope s nekom od hrvatskih tvrtki.

S namjerom da ojača izvozni potencijal i svoje ekološke soli predstavi širem tržištu na ovogodišnjoj se Anugi u organizaciji HGK po prvi puta predstavila i Solana Nin. “Nastup na Anugi je novo iskustvo za nas. Mi smo mali poslovni subjekt koji priča priču o soli kroz više od 200 proizvoda i htjeli bismo svoje premium ekološke soli prodavati u svijetu, otvoriti neke nove suradnje i internacionalno ojačati. Osobito nas vesele B2B sastanci, ali i učenje nekih novih trendova u prehrambenoj industriji. Nadamo se da će nam se ova investicija isplatiti i da ćemo postati redoviti izlagači na ovom sajmu”, naglasila je Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga i razvoja poslovanja u tvrtki.

SAMOSTALNI NASTUP
Među tvrtkama koje su na sajmu samostalno nastupile su “veterani” poput Kanaana, ali i tvrtke koje su na njemačkoj smotri po prvi puta, kao što je BiteMe Nutrition. “Jako smo zadovoljni nastupom na sajmu, a priliku smo iskoristili da službeno predstavimo našeg novog distributera za Njemačku pa smo u suradnji s njim odradili i niz sastanaka s većim njemačkim retailerima. Puno nam je značilo što su svi ljudi koje smo trebali bili na istom mjestu u isto vrijeme. Osim toga, bilo je upita iz cijelog svijeta te očekujemo da ćemo u narednim tjednima imati jasniju sliku što će se od prilika pretvoriti u realizaciju”, poručuje Edo Mujkić, glavni izvršni direktor BiteMe Nutrition.

Posjetitelji Anuge imali su priliku upoznati cjelokupni asortiman ove tvrtke, ali naglasak je ipak bio na najnovijem proizvodu “Protein Cookies” koji je svojim okusom i inovacijom izazvao veliku pozornost i kojeg je u pet dana sajma degustiralo nekoliko tisuća ljudi.
Izvrsnim načinom predstavljanja asortimana, kontakta s potencijalnim i sastanaka s postojećim kupcima sajmove vide i u tvrtki Kanaan.

Najviše europskih posjetitelja stiglo je iz Velike Britanije, Italije, Nizozemske, Španjolske i Turske, a izvan Europe najzastupljeniji su bili Brazil, Kina, Japan, Koreja i SAD

“U kratkom vremenu možemo razgovarati s velikim brojem ljudi, skupiti nove informacije i dati pregled naših proizvodnih mogućnosti. Kao proizvođaču privatnih robnih marki najznačajniji nam je svakako PLMA sajam, ali nastupamo i na Anugi i Sialu”, naglasio je Mario Stanešić, direktor prodaje Kanaana, dodajući kako je, kada je riječ o Anugi, organizacija uvijek jako dobra, a ove godine veseli i odlična posjećenost.

Na sajmu su predstavili proizvode na koje već nekoliko godina stavljaju naglasak, a to su premium proizvodi hand cooked čips i zdravi snack te bestsellere kao što su flips i kokice. Zahvaljujući veličini, na Anugi uvijek uspiju ostvariti dosta različitih kontakata iz kojih se rodi nekoliko jako dobrih poslovnih prilika.

Stand: perfectseason, ANUGA ORGANIC, Halle 5.1

Upravo poslovne prilike mamac su i poziv i drugim tvrtkama da iskušaju sajmove jer njihova važnost ni u današnjem digitaliziranom svijetu ne blijedi. Oni i dalje predstavljaju ključnu točku susreta između proizvođača i brendova, distributera, kupaca i potrošača, omogućavajući izravnu komunikaciju, izmjenu informacija i iskustava te izravno otvaraju nove poslovne prilike. Zato preporuka svima, bivšim i budućim izlagačima, rezervirajte vrijeme za Anugu 2025. koja će se za dvije godine na istom mjestu održati od 4. do 8. listopada.

Izlagali u organizaciji HGK
 • Apimel
 • Avem
 • Dupin
 • Hermes international
 • Kraš
 • Pekar
 • Tomo
 • Solana
 • Nin
 • Varžak med
Samostalno izlagali na Anugi 2023.
 • BiteMe
 • Nutrition
 • Boogie Bakery
 • Exploria
 • Kanaan
 • Komarna
 • VG Fryer
 • Vina Delmati
 • Zigante tartufi
Prethodni članakVina bregovite Hrvatske sve popularnija i traženija
Sljedeći članakAtlantic Grupa ostvarila 36,5 milijuna eura neto dobiti