Badel 1862, najveći hrvatskih proizvođač jakih alkoholnih pića, naglašava važnost akcije MUP-a i Carinske uprave kojom je prekinut jedan lanac organiziranog krivotvorenja najpopularnijih i najprodavanijih brendova.

Ilegalne “pecare” po raznim podrumima, koje nisu podvrgnute nikakvoj zdravstvenoj i tehnološkoj kontroli, na tržište izbacuju proizvode koji mogu biti izuzetno opasni za zdravlje, pa čak i život ljudi, jer mogu izazvati razne oblike trovanja, kažu u Badelu. Najpoznatiji noviji slučaj masovnog trovanja zbio se 2012. godine u Češkoj, kad je zbog konzumacije patvorina, spravljenih s otrovnim metanolom, umrlo 27 osoba.

U Hrvatskoj se najčešće krivotvore top proizvodi Badela 1862, kao što su Badel Pelinkovac, Badel Prima Brand, Lavov i Vigor vodka.

“Procjenjujemo da je na tržištu od ukupno prodanih količina čak 5 do 10% krivotvorina, što je više od milijun boca koje se prodaju na tržnicama, po manjim trgovinama i u nekim ugostiteljskim objektima. Stoga apeliramo na sve naše potrošače da proizvode kupuju i konzumiraju na provjerenim mjestima te da nam odmah jave ukoliko posumnjaju u originalnost proizvoda. Osim zdravlja građana, ilegalna proizvodnja alkohola ugrožava reputaciju renomiranih proizvođača poput Badela 1862, koji zbog toga posebno obilježavaju svoje proizvode i stalno uvode nove sustave zaštite”, ističu iz Badela.

Nadalje, ilegalni proizvođači alkoholnih pića boce opremaju krivotvorenim markicama za označavanje alkoholnih pića, čime od svih hrvatskih građana doslovno kradu iznos posebnog poreza na alkohol i alkoholna pića, iznos PDV-a te ostala davanja.

Imajući u vidu da u cijeni proizvoda koji se krivotvore udio davanja državi iznosi gotovo 50% njihove maloprodajne cijene, jasno je kako je patvorenje vrlo unosan posao. Takvim postupanjem stekla su se i obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja znakova za vrijednost, odnosno, krivotvorenje znakova za označavanje robe, mjera i utega, kao izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje.

Zbog zaštite zdravlja svojih potrošača i vlastitog poslovanja, Badel 1862 osnovao je posebnu službu za zaštitu robnih marki koja intenzivno surađuje s MUP-om, Carinskom upravom i Državnim inspektoratom na suzbijanju crnog tržišta alkoholnih pića.