Nakon što je Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar obavio analizu na reprezentativnom uzorku proizvoda Lino Frutolino 200 g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, Uprava za sanitarnu inspekciju utvrdila je potpunu zdravstvenu ispravnost Podravkinog proizvoda Lino Frutolino. Ovime je obustavljen postupak te izdano rješenje Uprave za sanitarnu inspekciju o povratku proizvoda na police trgovina, priopćeno je iz Podravke.

Iz tvrtke pritom podsjećaju kako je njihov interni laboratorij za kontrolu kvalitete tvrdio i dokazao kako je proizvod u potpunosti zdravstveno ispravan prema hrvatskom i europskom Zakonu o hrani i kao takav stavljen na tržište, što je paralelno potvrdila i nezavisna analiza u akreditiranom vanjskom laboratoriju, i to na više uzoraka iste serije.

Ipak, Podravka je sukladno svojoj politici sustava sigurnosti hrane i kvalitete odlučila, a na preporuku Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, privremeno povući proizvod spomenute serije s polica, kako bi se naknadno napravile dodatne analize.

I te naknadne analize na reprezentativnom uzorku Frutolina 200g, serije 22052013, kontrolnog broja 0909, koje je inicirala Podravka, provedene u čak 4 laboratorija – laboratorij dr. Andrija Štampar, u vlastitom laboratoriju Podravke, domaćem i europskom akreditiranom laboratoriju, kao i one  rađene po službenom nalogu Uprave za sanitarnu inspekciju u Odjelu za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe pri Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, potvrdile su prvotne Podravkine tvrdnje kako je spomenuti proizvod u potpunosti zdravstveno ispravan.

“Podravkino temeljno usmjerenje je proizvodnja visokokvalitetnih i zdravstveno ispravnih proizvoda temeljenih na dobroj proizvođačkoj praksi i na načelima upravljanja kvalitetom i sigurnosti hrane. Podravkina kontrola kvalitete podrazumijeva sustav laboratorija koji čitav niz godina prati i kontrolira cjeloviti proizvodni proces, od same nabavke sirovina koje moraju biti najviše razine kvalitete za proizvodnju Podravkine dječje hrane, ambalaže, okoliša, do isporuke gotovog proizvoda krajnjem kupcu sukladno propisanim normama i standardima. Svoje rezultate kontrola kvalitete kontinuirano provjerava i potvrđuje u tzv. međulaboratorijskim testiranjima na međunarodnom i nacionalnom nivou. Podravka danas uživa povjerenje brojnih potrošača u više od 40 zemalja svijeta koji su prepoznali vrijednost njenih proizvoda”, ističe se u priopćenju.