badel1862-ulaz-midiBadel 1862 u četvrtak je, na upit Zagrebačke burze, potvrdio navode iz intervjua direktora te tvrtke Ive Markotića objavljenog u tjedniku Lider pod naslovom “Svoj prvi pelinkovac popit ću kao zdravicu kad na Badelov račun sjedne 20 milijuna eura od dokapitalizacije”, među ostalim i da će kompanija iskazati dobit za 2015. do 10 milijuna kuna.

“Potvrđujemo kako će, prema očekivanim, odnosno preliminarnim podacima o rezultatima poslovanja za 2015. godine Badel 1862 prvi put, nakon šest godina kontinuiranog poslovanja s gubicima, iskazati oko 10-ak milijuna kuna dobiti”, navodi se u odgovoru kompanije. Usto, ističu kako je prema trenutnim podatcima tvrtka ostvarila oko 10 posto EBITD marže, koja je u 2013. godini bila negativna. Prema istim podacima, očekivani prihodi u 2015. godini su ukupno za oko 6 posto veći u odnosu na 2014. godinu, pri čemu je izvoz veći za 18 posto, navode iz Badela 1862.

Čelni čovjek te tvrtke u intervjuu Lideru također je rekao kako je još na snazi rješenje Porezne uprave o prekidu predstečajne nagodbe, ali kako očekuje od Porezne uprave da izda drugostupanjsko rješenje kako bi se krenulo dalje.

“Badel je 2013. ušao u predstečajnu nagodbu zbog prevelikih akumuliranih obveza i nelikvidnosti. Na 700 milijuna kuna aktive stvorene su obveze od 600 milijuna kuna, dakle 85 posto bilance bile su obveze. Usporedno s otvaranjem nagodbe Porezna uprava provodila je porezni nadzor i pokrenula upravni postupak protiv bivše uprave te donijela rješenje o prekidu predstečajne nagodbe. To rješenje na snazi je do danas, što nam stvara velike probleme, i Badel je danas zatočenik toga postupka. Očekujemo od Porezne da izda drugostupanjsko rješenje kako bismo krenuli dalje”, kazao je Markotić.

Također je najavio da ovih dana ima sastanke s novoimenovanim državnim dužnosnicima te očekuje nastavak aktivnosti na završavanju predstečajne nagodbe i vlasničke transformacije društva. “Sada sam još veći optimist jer sa svime što je učinjeno do sada Badel je posao samo bolja udavača. Zbog rasta prihoda, a posebice ekspanzije izvoza, respektabilan smo igrač na regionalnom tržištu”, kazao je Markotić u odgovoru na pitanje misli li da će se nakon svega na novi natječaj za dokapitalizaciju javiti respektabilna imena, kao što je to bilo na prošlogodišnjem natječaju koji je Uprava poništila.

Naime, Uprava Badela 1862 je u lipnju prošle godine poništila javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju tog društva, navodeći kako je “od strane konzultanta jednog od potencijalnih ponuditelja ukazano na mogućnost postojanja rizika povrede prava tržišnog natjecanja provedbom javnog poziva”. Dionici Badela 1862 cijene je danas na Zagrebačkoj burzi skočila 17,64 posto, na 22,94 kune, uz gotovo 66 tisuća kuna prometa. (hr.n1info.com)