British American Tobacco (BAT) preuzet će vlasništvo nad Tvornicom duhana Sarajevo (FDS) i nastaviti proizvodnju lokalnih i regionalnih brendova cigareta, najavili su u četvrtak predstavnici BAT-a i austrijskog investicijskog fonda Adriatic Invenstments (CID) koji je ranije od vlade Federacije BiH kupio većinski paket dionica FDS-a.

Predsjednik uprave BAT-a Adria Ram Addanki izrazio je zadovoljstvo širenjem poslovanja na BiH, uz ocjenu kako će na taj način profitirati BAT, ali i FDS, jer će novi vlasnik ojačati njegovo poslovanje.

Kazao je kako lokalni brendovi poput “Drine” ostaju temelj proizvodnje u Sarajevu.

Direktor FDS-a Edin Mulahasanović kazao je kako je preuzimanje dobra vijest za tvornicu, jer će ojačati njezinu tržišnu poziciju.

Austrijski CID u vlasnik je 78 posto dionica FDS-a, a u prosincu prošle godine na javnom je natječaju od entitetske vlade kupio 38 posto dionica plativši ga nešto više od dvadeset milijuna eura.

Koliko će točno BAT platiti CID-u za stjecanje vlasništva nad sarajevskom tvornicom nije objavljeno. BAT-ovo preuzimanje cjelokupnog CID-ova vlasničkog udjela treba još potvrditi skupština dioničara FDS-a, a formalno okončanje preuzimanje očekuje se do polovice ove godine.

Regionalni direktor BAT-a Addanki u četvrtak je najavio kako će taj koncern posebno surađivati s vlastima u naporima da se u BiH suzbije ilegalno tržište duhanskim proizvodima.

Procjena je kako se zbog visokih cijena i niskog standarda u BiH najmanje trećina duhanskih proizvoda prodaje na crnom tržištu zbog čega država gubi značajne porezne prihode. (lider.media/Hina)