U Zagrebu će se, 4. i 5. veljače 2017. godine, održati 2. Festival maslina u Zagrebu. 

Organizatori Festivala su udruga Zagrebački maslinarski institut i Savjetodavna služba, a pokrovitelji Festivala Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb.

Najvažniji cilj ove izložbe je približiti građanima Grada Zagreba maslinu i proizvode od masline kroz prodajnu izložbu na kojoj će se predstaviti pojedinačni maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima.

Pripremljena su stručna i zanimljiva predavanja zasnovana na najnovijim saznanjima o postizanju optimalne kvalitete proizvoda (važni koraci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju ulja) i metodama provjere kakvoće. Predavanja su osmišljena uz svesrdnu pomoć suorganizatora manifestacije- Savjetodavne službe

Na Festivalu će biti predstavljeni i rezultati ocjenjivačkog žirija za 140 pristiglih uzoraka maslinova ulja. Kemijsku analizu ulja je proveo Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a senzorsku analizu certificirani članovi Udruge senzorskih analitičara “Olea”, Šibenik.

Također su organizirali EU kutak gdje će zainteresirani maslinari (i šire) moći dobiti informacije o poticajima i financiranju iz fondova Europske unije. Predstavljeni će biti i proizvodi i alati za maslinarstvo.

I ove godine nastavljaju s vrijednom akcijom u suradnji sa Zakladom “Ana Rukavina” koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Pozivaju sve posjetitelje i masilnare da se kratko zaustave uz štand Zaklade, i upoznaju s njenim radom te one starosti između 18 i 40 godina da se upišu u Registar te tako pomognu oboljelima diljem svijeta da nađu svog podudarnog darivatelja.

Dodatne informacije o Savjetodavnoj službi možete naći na www.savjetodavna.hr