Rakija – Profil potrošača: Spontani i vjerni

Konzumenti rakije su osobe koje vole kvalitetne proizvode s dugotrajnom garancijom. Spontani su prilikom kupovine te lojalni robnoj marki koja im se sviđa, a kada je u pitanju dnevno praćenje medija, konzumenti rakije najviše gledaju televiziju

Ljudi su počeli konzumirati alkohol prije 7000 godina. Grci i Rimljani su radili medicu, dok su stočarska plemena u Aziji radila alkoholna pića od kobiljeg mlijeka.

Skoro svi stari narodi vjerovali su da su alkoholna pića proizvedena od strane bogova ili od su njih dana te da im mogu pomoći u borbi protiv nepoznatih sila, raznih nedaća i bolesti. Danas se alkohol konzumira u cilju postizanja ugodnog raspoloženja kod napetih osoba u cilju opuštanja, kod adolescenata u cilju dokazivanja, dobivanja lažne snage i samopouzdanja.

Ljudsko društvo je izgradilo niz običaja i navika vezanih za konzumaciju alkohola. Vjenčanja, rođendani, skoro sva slavlja obavezno su popraćena upotrebom alkohola.

Također je ljekovito piće, što potvrđuju i stručnjaci koji su kroz razna istraživanja dokazali da liječi upale unutrašnjeg zida krvnih žila te povećava koncentraciju dobrog, a snižava razinu lošeg kolesterola.

ČETVRTINA KORISNIKA
Ovom prilikom prikazat ćemo dio podataka iz TGI baze koji se odnose na konzumaciju domaćeg žestokog alkoholnog pića – rakije.

Oko četvrtine Hrvata je u proteklih 12 mjeseci konzumirala rakiju. U pogledu frekvencije konzumacije rakije i podjele svih konzumenata na: male (one koji popiju jednu ili dvije čašice u posljednjem mjesecu), umjerene (one koji popiju tri čašice u posljednjem mjesecu do jednu ili dvije u posljednjem tjednu) i velike konzumente (one koji popiju više od tri čašice u posljednjem tjednu), uvijek je zanimljivo vidjeti i analizirati udio velikih i umjerenih konzumenata, odnosno svih konzumenata koji su u proteklih godinu dana pili rakiju.

Kod potrošača rakije najviše je malih konzumenata, odnosno onih koji popiju jednu ili dvije čašice u posljednjem mjesecu. Prosječna starost konzumenata rakije u Hrvatskoj je 45 godina.

ŽIVOTNI STIL
Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja. Riječ je o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži, a provodi se kontinuirano na velikom uzorku te pokriva cijeli teritorij Hrvatske.Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila vezana uz kupovne navike konzumenata rakije po kojima se oni razlikuju od ostatka populacije 18+.

Pogledamo li koju vrstu rakije konzumenti najčešće biraju, vidimo da prva tri mjesta zauzimaju šljivovica, travarica te viljamovka.

Konzumenti rakije su osobe koje vole kvalitetne proizvode s dugotrajnom garancijom. Spontani su prilikom kupovine te lojalni robnoj marki koja im se sviđa. Kada je u pitanju dnevno praćenje medija, konzumenti rakije najviše gledaju televiziju, zatim koriste internet, te slušaju radio, dok su na posljednjem mjestu tiskani mediji.

Prethodni članakFinale akcije “Donesite i vi osmijeh u bolnice”
Sljedeći članakBAT preuzima Tvornicu duhana Sarajevo