Najviše velikih korisnika ove kategorije nalazimo u segmentu bezbrižnih hedonista. U središtu životnog zbivanja pripadnika ovog segmenta nalazi se težnja za dobrim provodom i zabavom. Osobe su društvenog karaktera, visoko vrjednuju slobodno vrijeme, često izlaze radi zabave posjećujući kina i koncerte ili provode vrijeme uz računalo družeći se s prijateljima i poznanicima.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju bezalkoholnih gaziranih pića te brendove unutar nje. Ovi su nam marketinški pokazatelji važni za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2019. godine na području Hrvatske.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 16 do 64 godine imamo 84% korisnika kategorije bezalkoholnih gaziranih pića. Velikih korisnika (heavy users) kategorije koji konzumiraju ova pića 4-6 puta tjedno i češće je 34%. Umjereni korisnici (medium users) konzumiraju pića od jednom tjedno do par puta mjesečno i njih je 28%, dok mali korisnici (light users), njih 22%, konzumiraju pića jednom mjesečno i rjeđe.
Za 39% populacije Hrvatske jako je bitno koji će brand bezalkoholnih gaziranih pića kupiti, a 31% populacije lojalno je nekom brendu unutar kategorije pića.

VELIKI KORISNICI
Veliki korisnici bezalkoholnih gaziranih pića češće su muškarci nego žene. Najviše ih je u dobi od 16 do 39 godina, srednje su obrazovani i zaposleni. Ukupno 40% ovih korisnika nije u braku, a manje do pola među njima su roditelji. Imaju prosječne osobne prihode.

Najviše ih nalazimo u segmentu bezbrižnih hedonista. U središtu životnog zbivanja pripadnika ovog segmenta nalazi se težnja za dobrim provodom i zabavom. Osobe su društvenog karaktera, visoko vrjednuju slobodno vrijeme, često izlaze radi zabave posjećujući kina i koncerte ili provode vrijeme uz računalo družeći se s prijateljima i poznanicima. Zainteresirani su za suvremene tehnologije, sport, osobni izgled i slične mladenačke teme. Poslovna karijera im je važna, ali smještaju je tek iza dobrog provoda.

Čak 40% korisnika ove kategorije jede nekoliko puta tjedno u pekari. Njih 89% svaki dan koristi internet, 78% je korisnika Facebooka, a 70% korisnika Vibera i WhatsAppa.

BRENDOVI I KORIŠTENJE
Tri četvrtine velikih korisnika bezalkoholnih gaziranih pića smatra da su ona osvježavajuća, ali isto tako više od pola njih misli da ona nisu dobra za zdravlje. Polovina ih voli manje slađa pića, a za 40% je bitna cijena pri kupovini. Trećina velikih korisnika češće konzumira ova pića u ugostiteljskim objektima, a samo 20% njih pazi na kalorije u gaziranom piću.

Osim općenitog praćenja kategorije bezalkoholnih gaziranih pića unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda koristio je brend u posljednjih mjesec dana.

Promatrano na velikim korisnicima gaziranih pića Coca-Cola je uvjerljivo prvi brend, čak 80% velikih korisnika konzumiralo je Coca-Colu prošli mjesec. Na drugom je mjestu Pepsi s 43% korisnika, a na trećem Fanta sa sličnih 42% korisnika.