Bezalkoholna pića – Tržišni trendovi: Blagi rast u 2023. godini

Obujam maloprodajnog tržišta bezalkoholnih pića u Hrvatskoj dosegnuo je 564,7 milijuna litara u 2022. Predviđa se da će u 2023. volumen porasti za 2% i dosegnuti 576,7 milijuna litara.

Rat u Ukrajini ima negativan učinak, s posljedičnom energetskom krizom koja dovodi do skokovitog porasta inflacije i smanjenja količinske prodaje. Kao rezultat toga, dok se očekuje da će bezalkoholna pića zabilježiti porast vrijednosne prodaje, istodobno se predviđa pad količinske prodaje ove kategorije u trgovini na malo. Prekidi u opskrbi također dovode do poteškoća, dok porast cijena ima posebice ozbiljan utjecaj na energetska pića. Razlog tome je što energetska pića uglavnom konzumiraju mlađi ljudi, a oni su općenito još osjetljiviji na cijene.

Imajući to u vidu, postoje neki ekstremi i očekuje se da će sportski napici i RTD kava (kava “s nogu”, ready to drink – RTD) zabilježiti snažne rezultate u 2022. godini. Što se tiče sportskih napitaka, s potpuno otvorenim društvom, ljudi žele ponovno voditi aktivan život. Što se tiče RTD kave, ovaj segment i dalje ima koristi od toga što je područje proizvoda u nastajanju, pri čemu čimbenik novosti djelomično potiče rast prodajnog volumena.

Ironično, očekuje se da će visoka inflacija također pogodovati koncentratima (sirupi), pri čemu se očekuje blagi porast količinske prodaje, preokrećući prethodni silazni trend. To je zbog toga što su koncentrati pristupačniji od ostalih bezalkoholnih pića.

Očekuje se da će izgledi biti pozitivniji kroz ugostiteljski kanal, pri čemu se očekuje povećanje količinske prodaje, kako se društvo u potpunosti bude otvaralo nakon pandemije. Turisti koji se vraćaju također podržavaju količinsku prodaju putem HoReCa kanala.

Glavni pokazatelji

  • Obujam maloprodajnog tržišta bezalkoholnih pića u Hrvatskoj dosegnuo je 564,7 milijuna litara u 2022. Predviđa se da će u 2023. volumen porasti za 2% i dosegnuti 576,7 milijuna litara.
  • Najveća kategorija bezalkoholnih pića u Hrvatskoj je flaširana voda koja je u 2022. godini iznosila 281,2 milijuna litara, slijede gazirana pića sa 178,2 milijuna litara te sokovi sa 61,5 milijuna litara.
  • Energetska pića i sportska pića zabilježit će najveći tržišni rast od 4,2% i 4,1% u 2023. u kategoriji bezalkoholnih pića u Hrvatskoj.
Prethodni članakAgrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu
Sljedeći članakHGK: Ulazak u EU povećao izvoz i deficite preokrenuo u suficite