Količinska prodaja bezalkoholnih pića u zadnjih je godinu dana iznosila 238 milijuna i 673 tisuće litara te je manja za 1,3% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja istodobno narasla za 0,3% dosegnuvši iznos od 1 milijardu 716 milijuna i 835 tisuća kuna

Kategorija obuhvaća sve vrste bezalkoholnih pića, kao što su gazirana pića (najčešće cola, naranča, limun i tonic, ali dolaze i u drugim okusima ili kombinacijama), ledeni čajevi, prirodni sokovi i nektari, voćni sirupi te aromatizirane vode.

U kategoriju nisu uključeni proizvodi namijenjeni za industrijsku upotrebu koji se prodaju u specijaliziranim prodajnim kanalima.

Nisu uključeni ni energetski napitci kao ni mješavine piva ili alkoholnih pića s gaziranim sokovima.

Vodeći proizvođači po količinskom udjelu su (abecednim redom): Coca-Cola (Coca-Cola, Fanta, Schweppes, Cappy, Nestea), Jamnica (Jamnica, Jana), Sarajevski kiseljak (Sky Cola), Stanić (TO, Juicy) i Vindija (Vindi, FIS). Trgovačke robne marke zauzimaju 6,4% količinskog udjela.

PRODAJA I PODJELA
U okviru rezultata prodaje, koji ne uključuju diskontne trgovine (Lidl), cash&carry, drogerije, specijalizirane trgovine pićima, vinarije, HoReCa kanal kao ni institucionalnu prodaju te sezonske trgovine (otvorene kraće od šest mjeseci godišnje), kategorija bezalkoholnih pića je u periodu travanj 2016. – ožujak 2017. imala stabilno kretanje.

Količinska prodaja u tom je razdoblju iznosila 238 milijuna i 673 tisuće litara te je manja za 1,3% u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je vrijednosna prodaja istodobno narasla za 0,3% dosegnuvši iznos od 1 milijardu 716 milijuna i 835 tisuća kuna.

Kroz supermarkete se realizira trećina (33,4%) količinske prodaje kategorije te je ovaj format uvjerljivo vodeći po važnosti tipa prodajnog mjesta.

Sljedeća tri formata su vrlo blizu te ih dijeli svega jedan postotak: velike trgovine mješovitom robom (18,9%), srednje trgovine mješovitom robom (18,1%) te hipermarketi (17,9%).

Na začelju su male trgovine mješovitom robom sa 7,1% i benzinske postaje s 2% udjela.

Prema vrsti proizvoda daleko naprijed s natpolovičnom zastupljenošću od 54,3% u količinskoj prodaji nalaze se gazirana bezalkoholna pića.

Drugoplasirani su voćni sokovi s 15,3%, dok voćni nektari imaju 12,3%, a nakon njih dolaze ledeni čajevi sa 7,2%, aromatizirana voda sa 6,7% te voćni sirupi s 4,2% količinskog udjela.