Istraživanjem je zaključeno je da upotreba kreditnih kartica gospodarstvo jedne zemlje čini učinkovitijim i značajno utječe na njezin rast.

Istraživanje koje je provela agencija Moody’s potvrdilo je pozitivan utjecaj upotrebe kreditnih i debitnih kartica na globalno povećanje BDP-a i to za 983 milijardi američkih dolara u razdoblju od 2008. do 2012. godine. Riječ je o iznosu koji može generirati 1,9 milijuna radnih mjesta.

Rast korištenja bezgotovinskog, odnosno elektroničkog načina plaćanja, među kojima su kreditne i debitne kartice, doprinosi povećanju globalnog BDP-a, pokazalo je istraživanje koje je za kompaniju Visa Inc. provela vodeća svjetska neovisna agencija za ekonomske analize i prognoze Moody’s.

Istraživanjem, kojim je obuhvaćeno 56 zemalja koje čine 93 posto svjetskog BDP-a, zaključeno je da “upotreba kreditnih kartica gospodarstvo jedne zemlje čini učinkovitijim i značajno utječe na njezin rast”.

Na svjetskoj razini u razdoblju od 2008. do 2012. godine u 56 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem upotreba kartica donijela je 983 milijardi dolara BDP-a, odnosno rast od 1,8 posto, navodi se u priopćenju.

“Usprkos nezavidnoj globalnoj ekonomskoj situaciji, povećana upotreba kartica značajno je utjecala na potrošnju, što se pozitivno odrazilo na rast BDP-a”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomist Moody’s Analytics-a.

“Povećanje potrošnje pratilo je rast popularnosti i dostupnosti elektroničkog načina plaćanja među potrošačima na globalnoj razini. Još jedan značajan zaključak istraživanja je da ono ukazuje na potrebu da vlade širom svijeta usvoje procedure i stvore temelje koji će ohrabriti i dodatno ubrzati kretanje prema učinkovitim i sigurnim oblicima elektroničkog plaćanja”, objašnjava Zandi.

“Hrvatska nije obuhvaćena posljednjim istraživanjem, ali mogu reći kako smo optimistični i očekujemo daljnji rast bezgotovinskog plaćanja i na hrvatskom tržištu. Stanje je zadovoljavajuće kada se usporedi broj stanovnika i izdanih kartica, kojih prema posljednjim podacima HNB-a ima oko 8,7 milijuna. Visa kartice koriste se svakodnevno, a veliki broj transakcija na POS terminalima širom zemlje potvrđuje da se njima plaćaju najrazličitije stvari i kako su građani svjesni prednosti elektroničkog plaćanja”, izjavila je Gorana Perišić Kranjčec, Visa Country menadžerica za Hrvatsku.

“Posljednje istraživanje agencije Moody’s u 56 zemalja uistinu je pokazalo kako upotreba kartica direktno utječe na ekonomski rast, uz povećanu efikasnost i sigurnost, ali i jača borbu sa sivom ekonomijom. Hrvatska nije iznimka i migracija s gotovinskog na elektroničko plaćanje pomaže jačanju hrvatskog gospodarstva”, objašnjava Perišić Kranjčec.

U nastavku su navedeni najznačajniji rezultati istraživanja:

Regionalni ekonomski rast: Upotreba kartica na tržištima u razvoju povećava njihov BDP za 0,8 posto, dok je taj postotak na razvijenim tržištima oko 0,3 posto. To je očekivana razlika jer je na tržištima u razvoju i ulazak kartica veći. Na primjer, povećanje BDP-a zahvaljujući elektroničkom plaćanju u Velikoj Britaniji je 68 milijardi dolara, Mađarskoj 9,1 milijardu, u Italiji 11,4 milijarde dolara, Njemačkoj 16,1 milijardi dolara, dok je u Francuskoj 52,7 milijardi te Češkoj Republici 1,6 milijardi američkih dolara.

Značaj elektroničkog poslovanja: Zaključak Moody’s-ovog istraživanja je da povećana upotreba kreditnih i debitnih kartica pospješuje gospodarsku aktivnost jer smanjuje troškove transakcija i unaprjeđuje učinkovitost razmjene roba i usluga. Upotreba tzv. plastike pomaže potrošačima da optimiziraju svoje potrošačke odluke jer im osigurava siguran i brz pristup novčanim sredstvima, bilo da su ona u obliku depozita ili kreditnih kartica. Pogodnosti za trgovce su također veoma značajne zbog manje upotrebe gotovine i čekova u sustavu, što eliminira opterećenje i rizik koji sa sobom donosi poslovanje i čuvanje gotovine. Dodatno, značajan rast elektroničke trgovine i plaćanje putem mobilnih telefona bilo bi nemoguće bez globalnih platnih sustava koji omogućavaju sigurne i jednostavne transakcije koje jamče naplatu trgovcima.

Značaj za vlade: Središnje banke oslobođene su odgovornosti i troškova osiguranja valute, dok je za vlade važno to što elektroničko poslovanje značajno smanjuje zone sive ekonomije jer povećava transparentnost poslovanja.

Utjecaj rasta korištenja kartica u budućnosti: Analitičari Moody’s-a došli su do podatka da povećanje upotrebe kartica od jedan posto, u analiziranih 56 zemalja, proizvodi godišnji rast od 0,056 posto u potrošnji. Uzimajući u obzir stope rasta upotrebe kartica i učinke koje je njihov ulazak imao na BDP, analitičari procjenjuju značajno povećanje potrošnje od 0,25 posto i povećanje BDP-a od 0,16 posto u budućnosti.

Rast korištenja platnih kartica potiče oporavak: Od 2008. do 2012. godine rast svjetskog BDP-a bio je samo 1,8 posto godišnje. Bez povećanja upotrebe kartica, taj rast bio bi 1,6 posto. Rast broja kartica i njihove upotrebe ima značajan utjecaj na ekonomiju ublažavajući one utjecaje koji bi dodatno usporili oporavak globalne ekonomije od recesije. (Poslovni.hr)