Kartice se u Hrvatskoj najviše koriste za podizanje gotovine (60,2 posto transakcija), plaćanje u zemlji (35,2 posto svih transakcija) dok se preostalih 4,6 posto transakcija napravi u inozemstvu

Ove godine obilježava se petnaest godina prikupljanja podataka o kartičnom poslovanju u Hrvatskoj kroz suradnju s bankama i kartičnim kućama.

“Prema podacima prikupljenim za stanje na kraju rujna 2014. godine u Hrvatskoj je bilo 8,7 milijuna debitnih i kreditnih kartica, što predstavlja rast od 1,6 posto u posljednjih godinu dana. To je znatno manji rast nego prethodnih godinama, a posebice u godinama prije krize odnosno do 2008. godine”, kazala je Vanja Dominović, pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Od ukupnog broja kartica, 88,4 posto su debitne i kreditne kartice 26 banaka, a 11,6 posto su kartice dviju kartičnih kuća. Udio chip (pametnih) kartica u ukupnom broju kartica je 92,4 posto.

Od ukupno 1,9 milijuna kreditnih kartica, 45,3 posto su kreditne kartice banaka, a 54,7 posto kreditne kartice kartičnih kuća.

Ukupna vrijednost transakcija koje su realizirane u zemlji i inozemstvu karticama izdanim od strane hrvatskih banaka i kartičnih kuća u prvih devet mjeseci 2014. godine bila je 89,5 milijardi kuna što je četiri posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj transakcija je bio 244 milijuna i veći je za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kartice se najviše koriste za podizanje gotovine u zemlji (60,2 posto od ukupne vrijednosti transakcija), 35,2 posto su transakcije plaćanja u zemlji, a 4,6 posto su transakcije koje su realizirane u inozemstvu (3,3 posto su transakcije plaćanja u inozemstvu, a 1,3 posto su transakcije podizanja gotovine u inozemstvu).

Na kraju rujna 2014. godine, u Hrvatskoj je bilo 4.261 bankomata i svi su s chip tehnologijom. U odnosu na isto razdoblje 2013. ostvaren je rast od 3,5 posto. Od ukupnog broja bankomata 72 posto ih je instalirano izvan prostora banaka. Preostali bankomati su instalirani u prostoru banaka i gotovo svi su dostupni klijentima 24 sata dnevno. Od ukupnog broja bankomata, 93 posto su isplatni, a sedam posto bankomata ima i uplatnu i isplatnu funkciju.

“Također, raste i broj EFT POS terminala. Na kraju rujna 2014. ukupan broj EFT POS terminala bio je 101.166, a ostvaren je rast od šest posto u odnosu na rujan 2013. godine odnosno imamo 5.703 terminala više nego godinu dana ranije što znači da se povećava i broj mjesta na kojima se može plaćati karticama”, priopćeno je iz HGK.

Kartica se sve više i češće koristi za plaćanja manjih iznosa na prodajnim mjestima. Naime, prosječna vrijednost po transakciji na EFT POS terminalima u prvih devet mjeseci ove godine bila je 246 kuna što je za 8 kuna manje nego godinu dana ranije. (Banka.hr)