Bijeli kruh, ulje i brašno u Sjevernoj Makedoniji po nabavnoj cijeni

Vlada je u suradnji i dogovoru s najvećim lancima supermarketa, odnosno s najvećim trgovcima osnovnih prehrambenih proizvoda, donijela odluku da bijeli kruh, ulje i brašno do 31. svibnja trgovci na malo prodaju bez ikakve marže

Bijeli kruh, ulje i brašno tip 400 u prodavaonicama u Sjevernoj Makedoniji od četvrtka, 10. ožujka, prodaju se po nabavnoj cijeni, a marža na ostale osnovne prehrambene proizvode dodatno je smanjena.

Ministar ekonomije Sjeverne Makedonije, Krešnik Bekteši, izjavio je kako je Vlada u suradnji i dogovoru s najvećim lancima supermarketa, odnosno s najvećim trgovcima osnovnih prehrambenih proizvoda, donijela odluku da bijeli kruh, ulje i brašno do 31. svibnja trgovci na malo prodaju bez ikakve marže.

“Drugi proizvodi s liste osnovnih živežnih namirnica imat će u trgovini na veliko maržu od četiri umjesto dosadašnjih pet posto, a u trgovini na malo tri umjesto 10 posto”, rekao je Bekteši.

Vlada Sjeverne Makedonije je prethodno 22. veljače, kako bi zaštitila standard građana, na tri mjeseca ograničila maržu na osnovne prehrambene proizvode na pet posto u trgovini na veliko i 10 posto na prodajne cijene u trgovini na malo.

Ministarstvo ekonomije Sjeverne Makedonije je donijelo odluku i da privremeno zabrani izvoz ulja, a prema lokalnim medijima procjena je, da je od 1. do 8. ožujka izvezeno 330 tona tog proizvoda.

Vlada Sjeverne Makedonije uputila je parlamentu izmjene zakona za porez na dodatnu vrijednost (PDV) i na trošarine, kojima se ukida PDV na osnovne živežne namirnice i smanjuje stopa tog poreza i trošarina na gorivo.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPrihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u 2021. dosegnuli 11,5 milijardi kuna
Sljedeći članakStanić grupa na Expo sajmu u Dubaiju